Přejít k hlavnímu obsahu

Jak vrátit zboží při nákupu přes internet | rady a tipy

17. Prosinec 2020
Jak vrátit zboží při nákupu přes internet | rady a tipy

Jak vrátit zboží při nákupu přes internet | rady a tipy. Při nakupování v kamenném obchodě si můžete zboží prohlédnout na vlastní oči a osahat si ho ze všech stran. Prodavač vám navíc poskytne potřebné informace. Pokud však nakupujete skrze internet, může se stát, že jakmile se vám objednané zboží dostane do rukou, nebude se vám zamlouvat. Zákon však v takovém případě je na straně zákazníků, a tak můžete zboží do 14 dnů od jeho doručení vrátit, a to bez udání důvodů.

1

Jestliže vám zboží zakoupené přes internet nevyhovuje, ať už vzhledem, vlastnostmi či kvalitou, zákon vám umožňuje odstoupit od smlouvy do 14 kalendářních dnů ode dne, kdy vám byla objednávka doručena. Obchodníkovi nemusíte sdělovat důvod, proč jste se rozhodli pro odstoupení od smlouvy. Stejně tak se na vás pravidlo o odstoupení od smlouvy vztahuje v případě, že si zboží objednáte přes internetový obchod, ale vyzvednete si ho v kamenné prodejně. I takový nákup je brán jako nákup na dálku.

Vrátit můžete pouze nepoužívané zboží

Pozor, pokud se rozhodnete zboží vrátit zpět, nesmíte ho používat, protože jinak by internetový obchod zboží zpět nepřijal. Jestliže jste si tedy objednali sekačku, ale posekali jste s ní už trávník, tak ji zpět vrátit nemůžete. Objednané zboží můžete pouze vyzkoušet, nikoliv ho používat, v čemž je rozdíl. I v kamenném obchodě předměty jen zkoušíte, nepoužíváte.

U elektroniky se velice často setkáte s tím, že je předmět zatavený v plastovém obalu. I když plastový obal rozděláte, s odstoupením od smlouvy by neměl být žádný problém. Vrácení zboží ve čtrnáctidenní lhůtě by nebylo možné jen v okamžiku, pokud by jeho rozbalením byla narušena sterilita, hygiena a podobně, například u zdravotních pomůcek. A je také zboží, které není možné vracet vůbec, přestože ho zakoupíte skrze internet. Všechno se však dočtete vždy v obchodních podmínkách konkrétního internetového obchodu, kde byste měli hledat přímo sekci vztahující se k vrácení a reklamacím zboží.

2

Kdy nemůžete odstoupit od smlouvy?

Vrátit nemůžete zboží, které:

  • bylo upraveno na míru dle vašich požadavků,
  • podléhá rychlé zkáze,
  • je v uzavřeném obalu a po jeho rozdělání už není možné z hygienických důvodů ho vrátit.

Dále není možné vrátit počítačové programy, zvukové či obrazové nahrávky, u nichž byl poškozen původní obal, ale také noviny, časopisy a podobně. Je to naprosto pochopitelné, protože zákazník by si program nainstaloval či časopis přečetl a potom ho vzápětí vrátil, čímž by se internetové obchody prodávající daný druh zboží staly levnými půjčovnami.

3

Jak postupovat při vrácení zboží?

Do čtrnácti dnů od doručení zboží jste povinni obchodníkovi zaslat informaci o tom, že chcete zboží vrátit. Ideální je komunikovat přes e-mail, což je rychlé. Zároveň je dobré pojistit se tak, že odešlete odstoupení od smlouvy doporučenou poštou, abyste měli doklad o tom, že jste dopis zaslali včas, tedy v zákonné lhůtě, a tím pádem se obchodník nemůže vymlouvat na to, že odstoupení od smlouvy neobdržel. Informace o tom, kam máte odstoupení od smlouvy směřovat, je opět uvedeno vždy v obchodních podmínkách internetového obchodu.

Jak vypadá formulář odstoupení od smlouvy?

Odstoupení od smlouvy do 14 dnů u zboží je upraveno v § 1818, § 1820 odst. 1 písm. f), § 1829 zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku. Zákon také stanovuje, jak by měl formulář odstoupení od smlouvy vypadat. Ukázkový formulář můžete vidět na konci tohoto článku.

Obchodník je povinen vám v písemné formě poskytnout vzorový formulář odstoupení od kupní smlouvy, a to v okamžiku, kdy s ním smlouvu uzavíráte, tedy kdy nakupujete zboží. Většina obchodníků to řeší tak, že má vzorový formulář přímo na svých webových stránkách, například právě v obchodních podmínkách.

Jestliže však odstoupení sepisujete sami, je nezbytné, aby dokument obsahoval identifikaci smlouvy a prodávajícího, vůči němuž odstoupení směřujete. V neposlední řadě musíte uvést, že odstupujete od smlouvy do 14 dnů, přičemž konkrétní paragrafy v odstoupení být nemusí. Dále přidejte datum a podpis.

4

Jaké jsou zákonné lhůty pro vrácení zboží?

  • Obchodníkovi musíte do 14 kalendářních dnů od obdržení zboží sdělit, že odstupujete od smlouvy.
  • Zboží musíte zaslat do 14 kalendářních dnů od odstoupení od smlouvy na adresu prodávajícího.
  • Obchodník vám musí do 14 kalendářních dnů od odstoupení od smlouvy vrátit peníze.
5

Jak je to s poštovným?

Prodejce je povinen kupujícímu vrátit částku odpovídající kupní ceně včetně dopravného, nicméně spotřebitel u poštovného, jež platí při vrácení zboží, nemá nárok na proplacení. Zboží potom vrátíte buď poštou, zpětným odběrem kurýrem anebo odevzdáním na pobočce.

6

Jak vypadá vzor odstoupení od smlouvy do 14 dnů?

Adresát:

Obchodník s.r.o.

Ulice, Město

IČ:

Věc: Oznámení o odstoupení od kupní smlouvy

Oznamuji/oznamujeme (*), že tímto odstupuji/odstupujeme (*) od smlouvy o nákupu tohoto zboží / o poskytnutí těchto služeb (*)

……………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………

Datum uzavření smlouvy / Datum převzetí smlouvy (*)

……………………………………………………………………………

Jméno a příjmení spotřebitele

Adresa spotřebitele

Podpis spotřebitele

Datum sepsání odstoupení od smlouvy

(*) Nehodící se škrtněte.

Varování

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.

Autor: redakce
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak psát vánoční přání bez chyb
Jak psát vánoční přání bez chyb
Jak psát vánoční přání bez chyb | rady a příklady. Doba Vánoc se blíží a s nimi i tolik oblíbená vánoční přání. Je jedno, zda budete posílat klasické…
Jak plnit novoroční předsevzetí
Jak plnit novoroční předsevzetí
Jak plnit novoroční předsevzetí | rady a tipy. Každý rok jsou začátkem ledna posilovny nabité k prasknutí, toto nadšení související s novoročním předs…
Jak správně držet příbor
Jak správně držet příbor
Jak správně držet příbor | návod. Jak na správné držení příboru? Zdálo by se, že je to základní věc, kterou jsme se všichni učili už ve školce. Pravdo…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.