Přejít k hlavnímu obsahu

Jak pěstovat buxus neboli buksus

12. Duben 2020
Jak pěstovat buxus neboli buksus

Buksus (buxus) pěstování. Buksus, neboli zimostráz (buxus), je jednou z nejoblíbenějších okrasných dřevin v našich zahradách, ale i ve městech, parcích či před budovami, kde můžeme vídat buksus jako dekoraci ve velkých nádobách. Buksus je dřevina s malými zelenými lístky vejčitého tvaru, kvete v dubnu až květnu, je mrazuvzdorná a snáší i drsné klimatické podmínky. Buksus a návod na jeho pěstování krok za krokem čtěte dále.

1

Na pěstování je zimostráz čili buksus (buxus) nenáročný. Nejlépe roste na vápenitých, hlinitých půdách. Pokud jej budete pěstovat v písčité půdě, je dobré pravidelně zapracovávat vyzrálý zahradní kompost. Půda by měla být dostatečně propustná a vlhká, nikoli však přemokřená.

2

Na stanovišti zimostrázům příliš nezáleží. Snášejí dobře stín, takže se jim dobře daří pod vzrostlými stromy. Hůře snášejí stanoviště na plném slunci, například u jižních stěn domů nebo zdí, což vede často k popálení a žloutnutí listů.

3

Buksus je vytrvalou rostlinou, která se dobře hodí do živých plotů, nízkých plůtků, nebo jako obruba záhonů či chodníků a cest. Nejčastěji se buksusy pěstují jako solitéry v zahradách a parcích, jelikož se mohou různě tvarovat. Jakékoliv i radikální řezy dobře snášejí. Optimální dobou pro tvarování a řezání buksusů je léto.

4

Zimostráz je velice vděčnou a nenáročnou rostlinou. Snáší dobře i drsnější podmínky, dokonce i znečištěné ovzduší, jediné, co mu škodí, je psí moč.

5

Vysazování či přesazování buksusů se provádí v předjaří vždy s celým kořenovým balem a po výsadbě je třeba rostlinu pravidelně a vydatně zalévat.

6

Budete-li si chtít buksus množit, pak je nejčastější metodou řízkování nebo křížení. Pěstební substrát by měl být směsí drnovky, listovky, kompostu a písku, vše v poměru zhruba 2:1:1:1.

7

Pro přezimování buksusů pěstovaných v nádobách je třeba vybrat chráněné místo v záhonu, kam nádobu zahrabeme hluboko do hlíny, nebo nádobu přemístíme do chladné světlé místnosti.

8

V květnu a červnu prospěje buksusu opakovaný postřik proti škůdcům, kteří tyto okrasné dřeviny často napadají a způsobují deformování listů. Zdeformované části potřeba ihned sestřihat a spálit.

|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak pěstovat zlatý déšť | rady
Jak pěstovat zlatý déšť | rady
Zlatý déšť je zlidovělým, avšak nesprávným pojmenováním okrasného keře, jehož botanický název je latinsky Forsythia, česky zlatice. Na jaře je je…
Jak pěstovat tamaryšek
Jak pěstovat tamaryšek
Tamaryšek pěstování. Tamaryšek je známou ozdobou zahrad snad po celém světě již několik staletí. Pozoruhodné je, že o jeho existenci se zmiňuje již Bi…
Jak pěstovat hroznovec | návod
Jak pěstovat hroznovec | návod
Jak pěstovat hroznovec | návod. Hroznovec je vytrvalý opadavý keř, který když kvete, dokáže být velice impozantní. Zajímavým solitérem je hroznovec i…
anthurium anturie toulitka
Jak pěstovat anturie
Nevím, jak vy, ale já mám anturie spojené s noblesou, luxusem, svatbami a s pohřby. Pamatuji si, že ještě tak dvacet let zpátky byla známá u nás jen t…
lilie nilská kalokvět
Jak pěstovat kalokvět | rady
Kalokvět – Agapanthus pochází z Jižní Afriky, kde je to velmi proměnlivý rod vytrvalých rostlin, s podobným vzhledem – krátký šupinatý zemní stonek, o…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.