Přejít k hlavnímu obsahu

Jak se léčit z gamblerství | rady

29. Leden 2022
Jak se léčit z gamblerství | rady

Jak se léčit z gamblerství | rady. Gamblerství neboli chorobné hráčství američtí lékaři přirovnávají k závislosti na kokainu. V České republice počet závislých například na výherních hracích automatech výrazně stoupá. Jak poznám, že jsem gambler, či někdo z mého okolí, a co dělat?

1

Jsem gambler? Věšinou to začíná nevinně. Zajdete si do hospody a tam si hodíte dvacet korun do hracího automatu. Za případnou výhru hráč pozve své přátele na pití. Časem se hráč k výhernímu hracímu automatu vrací častěji a do automatu nahází vyšší částky. Případnou prohru si ospravedlňuje tím, že v minulosti vyhrál i větší sumu, tak že to tolik nevadí. V poslední fázi gambler pociťuje velmi silné puzení ke hře, které lze těžko ovládnout, nutkání často doprovází myšlenky s představami hraní. Nad vidinou finančního zisku převládá chuť si zahrát, na hraní si půjčuje peníze, může začít krást či se zabývat jinou trestnou činností. Jenže prohrává víc a víc peněz, často až do poslední koruny. Gamblerství postihuje mladé i starší jedince, vysokoškoláky i lidi bez vzdělání, movité podnikatele i sociálně slabé. Gamblerství si nevybírá, je to závislost, která vede ke statisícovým i milionovým dluhům, ztrátě zaměstnání, ztráty přátel, rodiny a způsobuje i vážné zdravotní problémy. Ze začátku si gambleři závislost nepřiznávají, později ji přiznají, ale nemohou se jí sami zbavit.

Udělejte si test:

Dotazník na patologické hráčství organizace Gamblers Anonymous. Odpovídejte pouze „ano“ nebo „ne“, podle toho jestli je pravdivá odpověď bližší „ano“ nebo „ne“.

1. Ztrácel jste často kvůli hře čas?

2. Učinila hra váš život doma nešťastný?

3. Poškodila hra vaši pověst?

4. Cítil jste po hře výčitky svědomí?

5. Hrál jste někdy proto, abyste získal peníze, jimiž byste zaplatil dluhy nebo vyřešil finanční těžkosti?

6. Zmenšilo hraní vaši ctižádost a výkonnost?

7. Když jste prohrál, měl jste pocit, že se musíte co nejdříve vrátit a vyhrát, co jste prohrál?

8. Když jste vyhrál, měj jste silnou touhu se ke hře vrátit a vyhrát ještě víc?

9. Hrál jste často tak dlouho, dokud jste neprohrál poslední peníze?

10. Půjčil jste si někdy proto, abyste financoval hru?

11. Prodal jste někdy něco, abyste financoval hru?

12. Nechtělo se vám používat peníze ze hry pro normální účely?

13. Způsobila hra to, že se jste se nestaral o prospěch rodiny?

14. Hrál jste někdy déle, než jste měl původně v úmyslu?

15. Hrál jste někdy, abyste unikl trápení a starostem?

16. Spáchal jste někdy, nebo jste někdy uvažoval o spáchání nezákonného činu, abyste financoval hru?

17. Působí vám hra potíže se spaním?

18. Vedly hádky, nespokojenost nebo zklamání k tomu, že se objevila touha hrát?

19. Když se na vás usmálo štěstí, cítil jste touhu to oslavit pár hodinami hry?

20. Uvažoval jste někdy o sebezničení v důsledku hry?

Spočítejte kladné odpovědi: Patologický hráč většinou odpoví kladně na 7 nebo více otázek.

2

Jsem patologickým hráčem, co teď? V prvé řadě je třeba vyhledat odbornou pomoc. Tento článek má zejména na gamblerství upozornit a přinést pár užitečných rad. Rozhodně nenahrazuje odbornou pomoc. Prvním krokem je, abyste si gamblerství přiznali a uvědomili si, co všechno hraním ztrácíte a co všechno jste pro hru museli udělat - lhát rodině, přátelům, v práci, rozprodávat majetek apod. Léčba obvykle probíhá spolu s alkoholiky, vyléčený gambler už nikdy nesmí hrát, jinak se závislost může vracet.

3

Fáze první: stadium kritičnosti

Stadia uzdravování můžeme rozdělit na tři fáze. V první fázi gambler hledá pomoc, opouští svět fantazie a začíná uvažovat odpovědně. Jak na to? Musíte si sestavit plán splácení dluhů. Udělat si jasno ve svém životě a pevně se rozhodnout - přestat hrát, nebo se dál potácet životem a ztrácet půdu pod nohama? Řekněte o své závislosti svým blízkým, zajděte ke svému doktorovi či navštivte odborná centra. Vaše léčba bude pravděpodobně probíhat ambulantně.

4

Stadium znovuvytváření

V této fázi si gambler nachází své zájmy, rodina a přátelé mu začínají důvěřovat. Vrací se sebeúcta i větší klid v životě. Je třeba splácet peníze podle navrženého splátkového kalendáře. Začít si hledat zájmy i pracovní příležitost. Buďte aktivní, ale svou aktivitu prokládejte odpočinkem a relaxací. Na každý den si udělejte plán, co budete dělat, a kam půjdete. Nenoste s sebou velkou finanční hotovost.

5

Fáze růstu

V poslední fázi gambler už na hraní nepomýšlí, začíná projevovat náklonnost k ostatním lidem. Deprese se ztrácejí, zlepšuje se i zdravotní stránka. Gambler má optimističtější přístup k životu a radost ze sebe i ze svých aktivit. Jak dlouho léčba trvá? To je individuální, každá fáze údajně vyžaduje jeden rok léčby a je postavena na psychoterapii. K ústavní péči dochází po neúspěchu ambulantní léčby. Ta je však dobrovolná.

Autor: JakTak
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak rozpoznat paranoiu | rady
Jak rozpoznat paranoiu | rady
Jak rozpoznat paranoiu | rady. Říká se, že strach má velké oči. Každý z nás už strach nebo úzkost v životě mockrát zažil, a to v různé intenzitě. Třeb…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.