Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat okurkový salát | recept

Jak udělat okurkový salát | recept

Jestliže podáme k hlavnímu jídlu okurkový salát, obvykle se trefíme všem stolovníků do chuti. Okurky jsou sice pro někoho hůře stravitelné, ale tomu lze některými drobnými „fintami“ odpomoci. Jak udělat okurkový salát na víc způsobů? A jak učinit okurkový salát lépe stravitelným? A jak udělat okurkový salát, když nemáme moc okurek? Přinášíme několik osvědčených tipů.

Co je potřeba

  • suroviny podle návodů
  • základní kuchyňské vybavení
1

Okurkový salát chutná většině lidí, asi i proto, že na něj jsou od svého dětství zvyklí. Nejčastěji se okurkový salát podává jako příloha ke slaným jídlům, ale když je v domácnosti přebytek okurků, připravuje se okurkový salát ve velké míse jako osvěžující občerstvení, které je vždy „při ruce“.

2

Okurky na salát obvykle loupeme. Když máme okurky „hadovky“ rostlé ve skleníku (foliovníku), můžeme je na salát použít i se slupkou (je měkká). Naopak okurky polní rostlé na zemi a často znečistěné zeminou vždy loupeme. Po oloupání okurky omyjeme.

3

Okurky na okurkový salát nejčastěji strouháme, a to buď na hrubší nudličky na struhadle s velkými očky nebo okurky na salát „krouháme“ na štěrbinovém struhadle. Otázka nudliček nebo plátků v salátu bývá často předmětem veselých rodinných sporů, protože si většinou do své domácnosti přinášíme vzorek ze své původní rodiny. Malým a menším dětem a starým lidem okurku strouháme na nudličky.

4

Po nastrouhání okurky mírně nasolíme, aby pustily šťávu a změkly. Puštěnou vodu nesléváme. Jsou v ní obsaženy některé minerály a rovněž dobře ochutí okurkovou zálivku. Jedině u přípravy řeckého salátu tzatziki, který by měl být hustý, okurku důkladně vymačkáme.

5

Jestliže máme okurků opravdu hodně a máme rádi plné chutě, postačí okurky ve vlastní šťávě dochutit cukrem, octem (citronovou šťávou) a špetkou pepře. Obvyklejší je postup, že jemně nasolené okurky doplníme zálivkou z vody, octa (citronu) a cukru. Mírně opepříme.

6

V některých rodinách je v oblibě i okurkový salát se zálivkou z rozkvedlaného sedlého mléka („od krávy“), kefíru, podmáslí, acidofilního mléka nebo s kyselou či zakysanou smetanou (případně ze směsí vyjmenovaných mléčných produktů). K odpolední svačině nebo lehké večeři někomu chutná okurkový salát s bílým jogurtem.

7

Okurkový salát můžeme udělat s přídavkem nakrájených rajčat a cibule. Jestliže máme okurků málo, zato nevyužitou mladou cuketu, můžeme okurkový salát „nastavit“ i nastrouhanou oloupanou a jader zbavenou cuketou. Jestliže okurkový salát s cuketou dochutíme česnekem a pažitkou, a nebo cibulí a drceným kmínem, dosáhneme velmi zajímavých a příjemných chuťových variant.

8

Pro někoho jsou okurky hůře stravitelné. Některé prameny uvádějí, že stravitelnosti okurkového salátu napomůže lžička dobrého oleje v zálivce. Právě tak se doporučuje pro lepší stravitelnost dochucovat okurkový salát stroužkem česneku.

Autor: eliska1544
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.