Přejít k hlavnímu obsahu

Jak správně krmit kotě

Jak správně krmit kotě

Malý mňoukající uzlíček u misky s kravským mlékem. Také si tento obrázek vybavujete ze stránek dětských knih? Tak na něj hodně rychle zapomeňte. Výživa koťat i koček by měla být založena převážně na mase! Bohužel, okolo krmení koťat a koček stále koluje spousta mýtů a pověr.

Co je potřeba

kvalitní krmivo

1

První výživa kotěte

Zhruba od čtvrtého týdne života se malé kočičky začínají shánět i po jiné potravě než mateřském mléku. Stačí jim vhodně nabídnutá miska s granulemi.

V deseti týdnech věku už by kotě mělo jíst naprosto samostatně a to 5–6krát denně. Bříška koťátek jsou malá, takže chodí k misce s potravou vícekrát za den. Není proto dobré jim jídlo jakkoli schovávat nebo odebírat. Koťata i dospělé kočky vědí, kdy mají dost, nepřecpou se.

Krmivo musí být kvalitní s velkým podílem masa. Kočka je masožravec. Krmení na převážně rostlinné bázi jí nestačí. Nejsou totiž bílkoviny jako bílkoviny. Rozhodně se proto vyplatí zainvestovat do kvalitních krmiv. Nedejte na reklamy a ptejte se u veterináře. Nejspíš budete překvapeni, jakou značku vám doporučí. Vedle misky s jídlem umístěte i misku nebo lépe fontánku s čerstvou vodou. Místo pro krmení by se také nikdy nemělo nacházet v blízkosti kočičího záchodu.

2

Jak poznat správné krmivo

Rada je jednoduchá: dívejte se na složení. Na obalu musíte najít především vysoký obsah živočišných bílkovin a nízké procento uhlohydrátů (max 10 %). Vybírejte značku, která kromě granulí vyrábí i kapsičky a konzervy, které musíte při krmení vhodně kombinovat.

Kočky totiž potřebují v krmivu vysoký obsah vody. Jejich přirozený pocit žízně je slabý a dostávají-li jenom suché granule, začnou mít po čase problém s ledvinami a močovým ústrojím všeobecně.

Jen pro představu, přirozená postava kočky obsahuje zhruba 70 % vody, v granulích najdete asi 12 % a v konzervách cca 74 % vody. Živočišné bílkoviny v krmivu by měly být co nejkvalitnější, tedy nejlépe z masa. Bílkoviny z vedlejších produktů (kůže, vnitřnosti, pařáty, vaječné skořápky apod.) sice mohou být stejně energeticky vydatné, ale jejich výživová hodnota je nižší.

Bílkoviny získávané z jater zařazujte do jídelníčku jen příležitostně. Jsou příliš energeticky vydatné. Naopak rostlinné složky jako obilí nebo sója by se v krmivu pokud možno neměly vyskytovat vůbec. Bohužel jsou levné a výrobci je proto do výrobků často dávají. Ale jak jsem psala výše, kočka je masožravec.

3

Pamlsky a dobrůtky pro koťata

U koťat více než u dospělých koček platí, že rostlinné bílkoviny v jejich stravě by měly být tabu. Alergická reakce je vskutku nepříjemná a koťata jsou k jejímu vzniku nejnáchylnější. Proto pečlivě zkoumejte složení všech pamlsků z obchodu.

Z domácích zásob se pro kotě hodí například syrové maso (zamražené minimálně dva dny), bílý jogurt, smetánek, tvaroh, několik lžiček vařené rozmačkané zeleniny nebo syrová rybu, opět přemražená. Kravské mléko je pro kočky naprosto nevhodné a způsobuje průjmy. Nahradit ho můžete speciálním koťěcím mlékem nebo tatrou grand.

Autor: notburga
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

kotě v novém domově
Jak zvyknout kotě v novém domově?
Blíží se jaro a mnohé rodiny s dětmi už mají předjednáno u známých nebo rodiny, že jakmile budou mít k dispozici kotě, mají jim dát vědět a…
Jak o Vánocích nepřibrat | rady
Jak o Vánocích nepřibrat | rady
Jak o Vánocích nepřibrat | rady. Vánoční svátky mají své neopakovatelné kouzlo a každá generace je prožívá jinak. Dříve se na Vánoce držel půst a poté…
Jak zdravě solit
Jak zdravě solit
Sůl kamenná nebo mořská? S jódem nebo bez? Kolik a jak? Sůl, neboli chlorid sodný (NaCl), je pevnou součástí naší stravy a vyvstává u ní spousta otáze…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.