Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udržovat rodinné vztahy, když si nerozumíme | rady

04. Červen 2022
Jak udržovat rodinné vztahy, když si nerozumíme | rady

Jak udržovat rodinné vztahy, když si nerozumíme | rady. Rodinu si člověk nevybírá. I když ke své rodině cítíme velké pouto, nemusí to vždycky znamenat soulad a harmonii. Často se stává, že sdílíme domácnost s někým, s kým bychom se za normálních okolností vůbec nebavili, protože bychom si neměli co říct. Mnohem horší je, když se rodinné vztahy úplně poničí. Rozbitý hrníček už ani po slepení nebude vypadat jako nový. Stejně tak rodina se už nikdy nedá úplně dohromady. Proto je dobré harmonii udržovat průběžně a předcházet konfliktům. Jak?

1

Dělat kompromisy

Jako v práci nebo ve škole, všude musí docházet ke kompromisům. Proč by tedy rodina měla být výjimkou? Není možné si tvrdošíjně stát za svým. Takovým chováním si rodinu v lepším případě rozhádáte, v horším zanecháte v rodinných vztazích velké trhliny.

2

Hledat společná témata

I když vás nezajímají babiččiny historky, kdo z vesnice zemřel, kdo se oženil, komu se narodil syn, stejně jako povídání strýčka o nových autech nebo vytahování se bratra, že už má auto a byt a co máte vy? I přesto si to vyslechněte a snažte se druhé pochopit. Není to snadné. Zvlášť, když někteří se o to, aby porozuměli vám, vůbec nesnaží. Svoje příbuzné si nevybíráme. Ale takovýmto chováním rozhodně nic nezkazíte a třeba to i oni jednou pochopí.

3

Pomáhat si

Pokud vás někdo z rodiny o něco požádá, považuje se za slušné a vhodné mu pomoci, a to zdarma. Nezáleží na tom, jestli je to bratranec, kterého ze srdce nesnášíte, protože si vždycky všechno vybrečel. Jsme přece jedna rodina! Je však smutné, že někteří lidé zkasírují své příbuzné za své služby ještě mnohonásobně víc než běžné zákazníky.

4

Neprovokovat

Stejně jako vám není příjemné, když se váš bratr vytahuje, co už si všechno koupil, tak není jemu příjemné, když slyší, které cizí země jste už navštívili nebo kolika jazyky mluvíte. Každý jsme jiný a každý máme jiné priority, nemá smysl se navzájem provokovat a vyvolávat spory. Spíš je lepší vždy udělat krok vpřed k lepší komunikaci a harmonii.

5

Nehádat se

Když už jste vystaveni zatěžkávací zkoušce a váš příbuzný se do vás naváží, nenechte se vyprovokovat. Hádky jsou zbytečné, a když už vypuknou, často si vmeteme do očí i to, co se stalo před mnoha lety. Takové hádky mohou znamenat na dlouhou dobu konec veškeré rodinné harmonie. A často to začíná právě u naprostých maličkostí.

Autor: Nikita
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak naučit dítě čistit si zuby | rady
Jak naučit dítě čistit si zuby | rady
Dětští zubní lékaři si stěžují, že úroveň dětských zoubků je katastrofální. To, že za to může genetika je sice pěkné, ale ne vždy pravdivé. Z velké čá…
Jak motivovat dítě k pracovním návykům
Jak motivovat dítě k pracovním návykům
Dítě a pracovní návyky – to je cílený komplex činností a jeden z dílčích aspektů k získávání trvalých dovedností již v předškolním věku dítěte. Ty se…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.