Přejít k hlavnímu obsahu

Jak vyzrát na slimáky | rady

Jak vyzrát na slimáky | rady

Jak vyzrát na slimáky | rady. Slimáci jsou jedním z největších postrachů zahrádkářů. Nejenže to nejsou nijak pěkná zvířata, ale navíc působí zahrádkářům všude jen škody. Jejich zákeřnost spočívá v tom, že jim chutná téměř vše, co na zahrádce pěstujete, ale také v tom, že je velmi těžké je vyhubit. Existují prostředky, které je mohou vyhubit, ale žádný není naprosto ideální. Shrneme si tři nejběžnější možnosti, jak slimáky vyhubit, a uvedeme zároveň výhody i nevýhody jednotlivých možností.

1

Sůl

Jednou z možností, jak se zbavit slimáků, je posolit místa, kam nejraději chodí. To poznáte snadno podle toho, kde jsou vaše rostliny zničené nebo sežrané. Na takové místo dejte igelit a posolte ho. Ideální je takhle zajistit hranice mezi záhonem a travnatou plochou zahrady. Odtud slimáci nejčastěji útočí. Pokud se vypraví na vaši zahrádku přes posolený igelit, čeká je jasná smrt. Ráno je najdete na igelitu rozleptané. Výhodou je, že je zabijete. Nevýhodou bohužel zůstává, že se může nedopatřením (např. větrem nebo slimáky samotnými) sůl dostat i na záhony, kde by mohla poškodit rostliny.

2

Speciální přípravky

Jedním z přípravků, který na slimáky běžně koupíte v drogerii nebo zahrádkářských potřebách, je Vanish. Je to velmi drahý přípravek, v čemž tkví jeho hlavní nevýhoda, protože ho spotřebujete velmi rychle. Jsou to jakési granule, které opět rozložíte na strategická místa na igelit nebo misku. Výhodou je, že přilákají slimáky chemickými látkami, které obsahují, takže je slimáci nemohou minout. Slimáky poté usmrtí, zatímco půdu nepoškodí. I když je to velmi dobře vypadající přípravek, je finančně nákladný (slimáků je velké množství) a jako s každým chemickým přípravkem by se nemělo jeho užití na zahrádce přehánět.

3

Ruční sběr

Nejjistější, ale zároveň nejméně příjemnou možností, jak slimáky zlikvidovat, je ruční sběr. Dokonce i zahrádkářské encyklopedie doporučují tuto možnost jako nejlepší. Protože se slimáci stravují převážně v noci, je dobré vyrazit na „lov slimáků“ za tmy s baterkou. Slimáky napichujete na nějaký drátek nebo klacek a umísťujete do nádoby nebo kbelíku, který potom budete moci uzavřít. Po lovu slimáky posolíte a nádobu uzavřete. Do rána budou mrtví.

Varování

Špatnou zprávou pro zahrádkáře je, že neexistuje prostředek, který by slimáky plašil, aby do zahrádky vůbec nevstupovaly. Bohužel existují jen prostředky na to, jak je následně zabít.

Autor: Nikita
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak zazimovat zeleninovou zahradu
Jak zazimovat zeleninovou zahradu
Jak zazimovat zeleninovou zahradu | rady a tipy. Měsíc říjen patří do ročního období, kdy je na zahradě nejvíc rušno. Chladnější počasí a stále se zkr…
gardenie jasmínovitá kvetoucí keřík
Jak pěstovat gardénii | rady
Gardénie (Gardenia) je rod rostlin z čeledi mořenovité (Rubiaceae). Jsou to beztrnné nebo trnité keře, zřídka i stromy. Rod gardénie zahrnuje asi 130…
Jak se zbavit molice | rady
Jak se zbavit molice | rady
Jak se zbavit molice | rady. Molice a ochrana proti nim: pěstování rostlin je taková menší válka se všemi možnými škůdci. Pojďme se zamyslet nad jední…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.