Co je potřeba

  • okurky
  • zavařovací sklenice
  • ingredience na nálev
  • zavařovací hrnec, sporák
1

Okurkové řezy připravujeme z okurek polních, salátových, skleníkových „hadovek“ nebo i z přerostlých okurek „nakládaček“. Jestliže mají okurky příliš silnou slupku (okurky polní), je lepší okurky oloupat. Okurky s jemnější slupkou (hadovky) nakládáme se slupkou. Okurky „nakládačky“ nejprve z obou stran ochutnáme, jestli nejsou hořké.

2

Když budeme používat okurky neloupané, důkladně je omyjeme (pomocí kartáčku) a opláchneme. Když okurky loupeme, opláchneme je pod tekoucí vodou před i po oloupání.

3

Okurky na okurkové řezy krájíme buď na kotoučky nebo na delší špalíčky. Kotoučky by měly být stejně široké, špalíčky přibližně stejně dlouhé a široké. Někdy dostaneme polní okurky dost zralé, a ta mají tuhá jádra. Kdo nemá jádra v řezech rád, může jaderník vydlabat lžičkou. Řezy pak budou mít tvar půlměsíčků.

4

Na okurkové řezy se víc hodí širší zavařovací sklenice. Do menší (0,3 litr) zavařovačky se okurkové řezy poměrně nesnadno skládají (viz obrázek). Vhodné jsou zavařovací sklenice 0,7 litru. Sklenice před použitím umyjeme v saponátu (tím se odmastí), důkladně opláchneme horkou vodou a necháme oschnout. Právě tak si připravíme víčka na sklenice.

5

Okurky skládáme do sklenic ekonomicky, aby se jich tam vešlo pokud možno co nejvíc.

6

Do okurkových řezů můžeme přidat tradiční zeleninu na dochucení: cibuli, mrkev, křen, feferonku, česnek. Mrkev, křen či feferonku přidáváme jen na chuť, cibulí šetřit nemusíme, můžeme jí okurkové řezy prokládat. Feferonku nedáváme do všech sklenic, abychom měli i jemnější verzi s širším využitím. Cibuli krájíme na měsíčky (rozpůlit a řezat v ose stonek – kořínky), aby se nejméně rozpadla.

7

Když budeme nakládat oloupané a na špalíky nakrájené okurkové řezy, můžeme je nejprve na několik hodin prosolit a nechat odležet. Pustí vodu a zpevní se. Puštěnou vodu slijeme a nepoužijeme. K těmto „naháčkům“ se cibule ve větším množství (až jedna třetina objemu) skoro až „organicky“ hodí.

8

Okurkové řezy můžeme nakládat do komerčně připravených konzervovacích směsí na zeleninu, a nebo si můžeme připravit vlastní nálev. Na okurkové řezy se víc hodí kořenitější a sladší nálevy („znojemského“ typu). Sladší nálevy jsou třeba zejména na řezy z oloupaných okurek, příliš kyselé „naháčky“ jsou častou chybou (bez slupky okurka víc vstřebá ocet z nálevu).

9

Při větším množství okurek si nálev obvykle svaříme v hrnci. Jestliže budeme zavařovat jen několik sklenic, můžeme zvolit typ nálevu, který se odměřuje přímo do zavařovací sklenice. Je třeba dodržet předepsanou velikost zavařovačky. Když nespotřebujeme všechen svařený nálev, můžeme ho slít do láhve a v nejbližší době upotřebit při dalším zavařování.

10

Okurkové řezy zalijeme nálevem, počkáme, až nálev steče do všech mezírek mezi řezy a opatrně nálev doléváme. Dbáme, abychom svařené koření rovnoměrně rozdělili do všech sklenic. Jestliže se nám mezi řezy okurek tvoří vzduchové bubliny, pomocí úzkého nožíku je „vypustíme“.

11

Doba zavařování okurkových řezů je dalším kritickým místem. Když budeme sterilizovat málo, okurky nám mohou začít kvasit (zejména při použití cukru do nálevu a při přidání hodně šťavnaté čerstvé cibule). Když sterilizujeme příliš dlouho, budou řezy rozvařené. Obecná zkušenost radí sklenice o objemu 0,7 litru sterilizovat 20 minut při teplotě 80 stupňů. Litrové zavařovačky potřebují při 80 stupních 25 minut, zato třetinkovým sklenicím stačí 15 minut. Proto do zavařovacího hrnce vkládáme sklenice o stejném objemu (pokud možno).

12

Když sklenice s okurkovými řezy vychladnou, zkusíme (překlopením), zda dobře drží víčko. Pak je popíšeme rokem výroby (druh produktu není nutno popisovat, je snadno rozpoznatelný). Jestliže jsme do některé ze sklenic přidali feferonku, je dobré to na etiketu označit, abychom pak tuto ostrou pochoutku neotevřeli pro děti.

Tipy

Náš tip na vyzkoušený nálev na okurkové řezy:

1 litr vody, 1/4 litru osmiprocentního octa, 60 g soli, 200 g cukru, 2 až 3 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 8 kuliček pepře, 3 kusy hřebíčku, lžičku hořčičného semínka – Koření prováříme s vodou a octem asi pět minut.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
3.77778
Average: 3.8 (9 votes)