Jak na korejskou kuchyni? Pěstujte bylinky a zeleninu pro korejská jídla
Korejská kosmetika není jediným zázračným faktorem z této nám vzdálené země jihovýchodní Asie, která si získává své mezinárodní uznání. Kromě tolik oblíbené hudby a filmů se dostávají do popředí také mnohé korejské recepty.
Zatímco v tamních obchodech je možné koupit již řezané bylinky, tak jako je u nás možné koupit ty místní, asijské potraviny jsou stále v České republice k sehnání pouze ve vybraných obchodech, a to většinou vůbec neplatí pro čerstvé potraviny. Valnou většinu korejských bylinek a zeleniny je však možné si jednoduše vypěstovat doma. Podívejme se na ty nejdůležitější přísady.
Perilla do salátů, na krémy nebo jako přílohu
Mezi v Asii běžně dostupné antialergeny v přírodní podobě patří Perilla. Tato vysoká listnatá bylina může našinci připomínat kopřivu, oproti té však nezpůsobuje nepříjemné popálení a její listy jsou výrazně větší a mohou být také v červené nebo zelené odrůdě.
Perilla je ideálním doplňkem salátů, v Koreji se často využívá jako “wrap” s tofu, masem, česnekem a další zeleninou, ale typická je také v kosmetice díky svým antialergenním vlastnostem. Perillu je možné jednoduše pěstovat doma nebo na zahradě, roste velmi rychle a dosahuje někdy až 60 cm. Na pěstování je však nenáročná a daří se jí jak na slunci, tak v polostínu.
Stará dobrá pažitka a jarní cibulka
Nám velmi známá pažitka je v korejských pokrmech zcela běžná, je možné ji najít například v tradičních zeleninových palačinkách, jako doplnění slaných pokrmů nebo polévek. Ještě rozšířenější je však jarní cibulka, která nesmí chybět v téměř žádném korejském pokrmu, tradičně se však využívá zejména pro dozdobení, ať už korejského rámenu, tak příjemně pálivých salátů.
Jak pažitku, tak jarní cibulku je možné jednoduše vysadit do květináče a užívat si jí po celý rok. U jarní cibulky je nutné pamatovat na pravidelné zalévání.
Yeolmu - mladá ředkev
Pro odvážné nejsou pouze hry v oblíbených kasinech, jako je například sweet bananza kasino, kde je možné najít lahodné výhody. Stejně tak lahodná je však odrůda typicky korejské cukety. V tradičním písmu korejského jazyka označovaná jako 열무 neboli Yeolmu.
Semena této odrůdy je možné dnes již jednoduše sehnat online a pro zasazení je této mladá verze naší cukety ideální doba na jaře nebo na podzim. Pokud se tedy chystáte na pomezí srpna/září pěstovat zeleninu, je možné k ní zařadit také yeolmu cuketu. Ta je ideální pro přípravu tradičního kimči, ale je možné je také naložit a používat v dalších pokrmech. Sklizeň mladé ředkve je zpravidla mezi 3–6 týdny od zasazení.
Mungo klíčky
Mungo klíčky jsou ve své podstatě mladé fazole, jejichž pěstování je neuvěřitelně nenáročné a zároveň velmi rychlé. Typické jsou v celé řadě asijských kuchyní, včetně té korejské. Mungo klíčky jsou bohatým zdrojem bílkovin a minerálů, používají se v polévkách, salátech a dalších jídlech a jejich pěstování zvládne také úplný začátečník. Fazolky však potřebují vláhu pro správné zaklíčení a po několika dnech je již možné pozorovat klíčení a připravit se na sklizeň.
Text obsahuje reklamní sdělení.
Diskuze k článku