Jak vaří knedlíky ve světě? Příprava napříč hranicemi a chutěmi
Nejrůznějších druhů knedlíků není po světě zrovna málo, téměř každý národ je má rár trochu jinak – u nás s omáčkami nebo se zelím, více na východ plněné masem, na západ naopak více na sladko. Naopak v Asii, tam se nejčastěji dělají v páře a plněné slanou, masovou nebo dokonce sladkou či pálivou směsí. Všude je možné najít různé chutě a kombinace. Podívejme se, jaké je možné si doma připravit knedlíky v jejich plněné verzi a přitom si užívat her přes Azurslot spolu s lahodným obědem.
Stará dobrá česká klasika se zelím
Klasickým českým receptem jsou bramborové knedlíky plněné uzeným masem, nejčastěji podávané se zelím a cibulkou. Tento tradiční recept má svou obdobu již ve středověku, jako zavedený recept jej však v české kuchyni známe od 19. století. Jeho základem je s vodou míchané bramborové těsto plněné na kostičky nakrájený nebo mletým uzeným masem a zavařené ve vodě. Celý recept není nijak náročný. Základní těsto na bramborové knedlíky plněné uzeným masem potřebuje středně velké brambory, kombinaci hrubé mouky a krupice, vejce a sůl.
Polské Kluski: pochoutka, která se rozplývá na jazyku
Také polské knedlíčky Kluski mají svou historii již ve středověku, kdy se v tomto regionu objevují poprvé. Oproti pirožkům jsou kluski podávané na sladko a nám připomínají například těstoviny s máslem a tvarohem – právě tvaroh je důležitou přísadou během podávání. Jsou tak ideálním nedělním obědem, kdy si člověk má chuť dopřát něco dobrého, jednoduše se však dají připravit také naslano. Na těsto kluski knedlíčků je zapotřebí zhruba kilogram brambor, ideálně pšeničnou mouku, vodu, vejce, sůl a bramborový škrob.
Doplněno o kimchi: korejské Mandu knedlíčky
Další typ plněných knedlíků najdeme v Jižní Koreji, zde označují slovem “Mandu” a mají hned několik podob – nejslavnější verzí jsou však ty s kimchi, kysaným zelím typickým pro svou ostrou chuť a výrazné fermentované aroma a plněné vepřovým masem. Plnohodnotný oběd plný důležitých živin a připravovaný v páře – díky tomu si jídlo zachová mnohem více živin, minerálů a dalších látek. Pro přípravu korejských plněných knedlíčků potřebujete pouze mouku, kvalitní sůl a trochu vody. Z těsta se vytváří velmi tenká kolečka do kterých se poté v různých stylech balí připravená směs a následně se vaří v páře. Je to velmi jednoduchý recept, nicméně je nutné si najít ten správný “grip” při práci s těstem.
Lahodné vietnamské banh bao a jejich náplně
Vietnamská kultura je v České republice všudypřítomná a přesto o ní mnoho z nás ví pouze málo. Vietnam si velmi cení svých národních jídel a jejich láska ke kávě je světově proslulá. Z mnoha jídel, které je možné ve vietnamské kuchyni plné barev a aromatických koření najít patří mezi oblíbené jejich plněné knedlíčky, známé jako banh bao, ty do Vietnamu přinesli čínští imigranti před mnoha staletími, pokrm zde získal svou unikátní podobu podle dostupných ingrediencí a stal se jejich národním jídlem.
Příprava banh bao plněných knedlíčků připravovaných v páře vyžaduje pouze několik základních ingrediencí a to mouku, kypřící prášek, mléko, droždí, olej a granulovaný cukr. Nám připomene jejich příprava kynuté ovocné knedlíky, místo vaření se však knedlíčky naplní (tradičně vepřovým masem, vařeným vajíčkem cibulkou a houbami) a následně se připravují v páře.
Další světové knedlíčky plné zajímavých chutí
Tímto ani zdaleka výběr knedlíků po celém světě ovšem nekončí. Například mexická kuchyně má Chochoyotes – malinké knedlíčky z kukuřičné mouky, které se nejčastěji zavařují do polévek. V Japonsku je možné objevovat Gyoza knedlíčky, které jsou u nás často dostupné také jako mražený polotovar, připravují se křupavé na oleji nebo jemné v páře a jsou plněné nejčastěji masovou směsí. A své verze plněných knedlíčků připravují také v Africe, například jedním z tradičních Keňských pokrmů jsou Kaimati, křupavé sladké knedlíčky připravované smažením.
Text obsahuje reklamní sdělení.
Diskuze k článku