Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat Panettone | recept na moučník

Jak udělat Panettone | recept na moučník. Panettone je sladký chléb s rozinkami a kandovanou pomerančovou a citronovou kůrou - peče se na hlavně na Vánoce a Nový rok.

Co je potřeba

500 g hladké mouky
1 balení sušeného droždí
100 g cukr krystal
125 až 250 ml teplého mléka
5 žloutků
200 g měkkého rostlinného tuku
1 lžíce nastrouhané citronové kůry
100 g kandované pomerančové kůry
75 g kandovaných třešní
100 g rozinek
špetka soli
lžíce skořice
půl lžíce mletého hřebíčku
tuk na vymazání a mouku na vysypání formy
cukr moučka na posypání

1

Mouku s cukrem, hřebíčkem, tukem, skořicí, citronovou kůrou a s droždím důkladně smícháme.

2

Spolu s mlékem, žloutky zpracujeme do hladkého těsta a hodinu necháme kynout.

3

Nadrobno nakrájenou kandovanou pomerančovou a třešňovou kůru smícháme s hrozinkami a zpracujeme do kynutého těsta.

4

Pokud nemáme formu na panettone, stačí, když okraje kruhové formy s prům. 20 cm prodloužíme pomocí alobalu. Vrchní okraj můžeme zajistit sponkami. Formu vymažeme tukem a vysypeme moukou.

5

Těsto vypracujeme, dáme do formy a necháme dalších 30 minut kynout.

6

Těsto nahoře nakrojíme do kříže a dáme péct do vyhřáté trouby na 200 °C na 45 minut.

7

Vychladlý moučník posypeme cukrem a podáváme.

Autor: KJersey
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct rozinkové cukroví | recept
V tuto dobu už mnohé hospodyňky vyhledávají recepty na vánoční cukroví, ať už na stránkách časopisů, nebo na netu. Také se ráda nechávám inspirovat a…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.