Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat Panettone | recept na moučník

Jak udělat Panettone | recept na moučník

Jak udělat Panettone | recept na moučník. Panettone je sladký chléb s rozinkami a kandovanou pomerančovou a citronovou kůrou - peče se na hlavně na Vánoce a Nový rok.

Co je potřeba

500 g hladké mouky
1 balení sušeného droždí
100 g cukr krystal
125 až 250 ml teplého mléka
5 žloutků
200 g měkkého rostlinného tuku
1 lžíce nastrouhané citronové kůry
100 g kandované pomerančové kůry
75 g kandovaných třešní
100 g rozinek
špetka soli
lžíce skořice
půl lžíce mletého hřebíčku
tuk na vymazání a mouku na vysypání formy
cukr moučka na posypání

1

Mouku s cukrem, hřebíčkem, tukem, skořicí, citronovou kůrou a s droždím důkladně smícháme.

2

Spolu s mlékem, žloutky zpracujeme do hladkého těsta a hodinu necháme kynout.

3

Nadrobno nakrájenou kandovanou pomerančovou a třešňovou kůru smícháme s hrozinkami a zpracujeme do kynutého těsta.

4

Pokud nemáme formu na panettone, stačí, když okraje kruhové formy s prům. 20 cm prodloužíme pomocí alobalu. Vrchní okraj můžeme zajistit sponkami. Formu vymažeme tukem a vysypeme moukou.

5

Těsto vypracujeme, dáme do formy a necháme dalších 30 minut kynout.

6

Těsto nahoře nakrojíme do kříže a dáme péct do vyhřáté trouby na 200 °C na 45 minut.

7

Vychladlý moučník posypeme cukrem a podáváme.

Autor: KJersey
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct florentinky | recept
Jak upéct florentinky | recept
Vánoční cukroví jménem florentinky k nám nejspíše dorazilo ze slunné Itálie. Vzhledově jsou florentinky podobné marokánkám, ale liší se použitými ingr…
Jak upéct pařížské rohlíčky | recept
Jak upéct pařížské rohlíčky | recept
Pařížské rohlíčky | recept. Pařížské rohlíčky by neměly chybět na žádném svátečním stole. Díky kombinaci křehkého oříškového těsta, jemného krému a la…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.