Jak připravit cibulové zelí | recept. Cibulové zelí patří k neprávem opomíjeným receptům naších babiček. Je jemné chuti a nenadýmá tolik, jako zelí klasické. Dá se použít k pečenému masu nebo jíst jen tak například s chlebem. A nepotřebujete kvůli tomu chodit ani na nákup, protože pytlíček cibule má doma každý.
Co je potřeba
4 ks větší cibule jedna polévková lžíce oleje ½ sklenice vody 1 lžička octa 1 lžička cukru 1 lžička drceného kmínu podle chuti sůl a pepř
1
Cibuli oloupeme. Jednu cibuli nakrájíme na drobné kostičky, zbylé tři rozkrájíme na tenké půlměsíčky. Na menší pánvi rozpálíme olej a vsypeme na kostičky nakrájenou cibuli. Zvolna za stálého míchání smažíme, dokud cibule nezhnědne.
2
Nyní na pánev přidáme cibuli nakrájenou na měsíčky, zasypeme kmínem a podlijeme. Důkladně promícháme a necháme pod pokličkou dusit doměkka. Trvá to asi dvacet minut. Cibule se ráda připaluje, takže doporučuji asi po deseti minutách zkontrolovat obsah vody a případně trochu dolít.
3
Když je cibulové zelí měkké, dochutíme ho přidáním cukru, octa a nakonec soli a pepře. S octem zacházíme opatrně, přílišná kyselost se už nedá nijak vylepšit. Dochucené cibulové zelí ještě necháme pod pokličkou pět minut odpočívat, aby se chutě dobře spojily. Pak ho můžeme hned servírovat.
4
Cibulové zelí můžeme snadno vylepšit přidáním párku nebo klobásy k úvodnímu smažení cibulky. Uzeninu jednoduše nakrájíme na drobné kostičky. Cibulové zelí nejenom krásně ovoní, ale také dochutí. Takové cibulové zelí už můžeme beze studu servírovat jako hlavní chod například s bramborem.
Pro barevný efekt můžeme cibulové zelí připravit z červené cibule, při použití bílé cibule bude chuť zase jemnější.
K dochucení cibulového zelí můžeme také použít kapku bílého vína.
Pohankový salát | recept. Pohanka slaví již několik let návrat do české kuchyně. Neustále jsou zdůrazňovány její pozitivní účinky na lidské zdraví, př…
Staročeské zelníky | recept. Recept pochází z kuchyně našich prababiček. Je ze surovin, které měla dříve každá domácnost doma – z brambor, zelí, vejce…
Jak připravit kapustové placičky| recept ze zeleniny. Smažené placičky z kapusty jsou velmi chutné a oblíbené i u malých dětí, kterým třeba jiné pokrm…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.
Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.
Diskuze k článku