Přejít k hlavnímu obsahu

Jak namíchat marinády na ryby a zeleninu | recepty

Jak namíchat marinády na ryby a zeleninu | recepty. Léto je v plném proudu, zasloužené dovolené také a griluje se více než jindy. Budou se vám možná hodit některé z  marinád, na něž si můžete přečíst recept v našem článku. Ať se Vám (nejen) léto vydaří!

Co je potřeba

Jednotlivé ingredience na marinády jsou rozepsané níže

1

Marináda na pečenou rybu

200 g majonézy smíchejte se lžící bílého vína, lžičkou cukru, lžící sterilovaného hrášku, 60 g kořenové zeleniny, pokrájenou malou cibulí a šťávou z citronu. Promíchejte, osolte, popř. upravte hustotu sladkou smetanou. Nalijte na kousky ryb.

2

Marináda na grilovanou zeleninu

Nejjednodušší marinádu na grilovanou zeleninu vytvoříte smícháním 3 lžic olivového oleje, 3 stroužků česneku, kousku velmi jemně pokrájené cibulky, soli a rozsekané natě nějaké aromatické bylinky (tymián, oregano, divoká mateřídouška). Zeleninu v marinádě obalte a ugrilujte. Poloměkkou zeleninu zakápněte balsamikovým octem a vinnou redukcí.

3

Marináda na lososa

5 lžic světlé sojové omáčky, 2 lžíce moučkového cukru, 5 lžic suchého bílého vína, 3 lžíce sherry, 1 utřený stroužek česneku, lžíce kopru. Vše míchejte v nádobě na sporáku, dokud se cukr nerozpustí. Nechte vychladnout a marinujte asi půl hodinu porce lososa. Pak omáčkou potírejte rybu při rožnění.

4

Grilovaná zelenina v oleji

Lilky, cukety, papriky a česnek promíchejte v oleji, nechte okapat a ugrilujte. Musí se slabě opéct. Pak zeleninu zakapejte citronovou šťávou, zakryjte nádobu a nechte hodinu marinovat. Po hodině zeleninu sceďte, naskládejte do sklenic, přidejte do každé sklenice snítku rozmarýnu a tymiánu a zalijte horkým olejem (přidejte i olej a šťávu, kterou jste scedili). Zelenina musí být v oleji potopena. Za 4 týdny je připravena k jídlu.

5

Marináda na maso k okamžitému použití

Pomerančovou šťávu a kůru ze dvou chemicky neošetřených plodů smícháme s 250 g mletých hořčičných semínek a necháme odpočinout 5 minut. Pak přidáme 100 ml bílého vinného octa, 2 lžičky soli a lžíci čerstvého nebo lžičku sušeného estragonu. Marinádou potřete maso před rožněním.

6

Marináda na pstruha i jiné sladkovodní ryby

0,25 l sladšího bílého vína, 0,2 l vody, 1 drobně krájená cibule, 2 hřebíčky, 2 lžíce sekané petrželové natě, 2 lžíce sekané celerové natě – vše smícháme dohromady a zalijeme vykuchanou rybu. V chladu necháme uležet do druhého dne. Pak rybu vyjmeme, osušíme, potřeme olejem a ugrilujeme.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak ugrilovat šašlik z masa | recept
Jak ugrilovat šašlik z masa | recept. Šašlik je masový špíz oblíbený v zemích bývalého Sovětského svazu. Je to jídlo připravované v mnoha variacích z…
Jak grilovat lososa i jiné ryby
Grilovaný losos | recept. Chcete grilovat zdravě? Grilujte ryby. Ryby by se měly objevovat v našem jídelníčku co nejčastěji, zejména mořské ryby jsou…
Jak upéct rybu s jogurtem | recept
Jak upéct rybu s jogurtem | recept. Ryby by se měly na našem stole objevovat co nejčastěji, odborníci doporučují zařazovat ryby do jídelníčku alespoň…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.