Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit zelný salát s houbami | recept

Zelný salát s houbami | recept. Podzim a zima je období, kdy více než jindy připravujeme saláty z hlávkového zelí. Zelí obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek a má v našem jídelníčku nezastupitelné místo. Zelí se výborně kombinuje s jinými druhy zeleniny, a tak můžete mít pokaždé salát jiný. Co takhle vyzkoušet variaci s houbami? Mohu s klidným srdcem doporučit, chutná výborně.

Co je potřeba

  • 2000 g hlávkového zelí
  • 2 hrsti sušených černých hub (Jidášovo ucho, boltcovitka bezová)
  • sklenice 375 ml naložené kapie
  • krájené žampiony ve slaném nálevu 425 ml
  • sůl
  • cukr
  • ocet
  • 2 lžičky mletého černého pepře
  • 1–2 chilli papričky
  • 100 ml oleje
1

Z hlávkového zelí odstraňte poškozené listy, vykrojte košťál a nakrouhejte jemné nudličky. Zelí promíchejte se dvěma lžícemi soli, trochu ho rukama promačkejte a nechte tak hodinu stát, aby zkřehlo.

2

Po hodině až dvou zelí propláchněte, nechte na sítu okapat a přidejte k němu kostičky kapie bez nálevu, scezené žampiony, ocet, cukr a sůl.

3

Jidášovo ucho předem namočte do vody. Houba nabobtná a vypadá jako čerstvá. Nakrájejte ji na proužky a osmažte na oleji. Do pánve přidejte pepř a chilli papričku. Boltcovitku si můžete sami nasbírat, najdete ji i v zimě hlavně na keřích černého bezu.

4

Houbu smažte asi 2 minuty, poté vyjměte chilli a horký obsah pánve vyklopte do mísy k ostatním ingrediencím. Vše dohromady promíchejte, dochuťte a nechte v chladu rozležet do druhého dne. Záměrně neuvádím množství soli, cukru a octa. Salát dochuťte podle svých zvyklostí.

  • Sbírejte jen houby, které dobře znáte!
Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak uvařit dýňové zelí | recept
Dýňové zelí | recept. Dušené zelí jako příloha neodmyslitelně patří k české kuchyni. Co když ale někdo nemůže, vzhledem k jeho nadýmavým účinkům, zelí…
Jak využít cottage cheese v kuchyni
Cottage cheese je druh čerstvého sýra vyráběného z kravského mléka, jenž je lehký, zdravý a snadno stravitelný. Dá se konzumovat jen tak samotný…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.