Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit polévku z patizonu | recept

Polévka z patizonu | recept. Patizon se v kontextu české kuchyně neřadí mezi příliš využívané zeleniny. Jeho nejklasičtější úpravou je obalení a smažení, tedy zeleninový řízek. Ale patizon lze přitom díky jeho mírně houbové chuti využívat i v celé řadě dalších pokrmů. Jednou z možností je i tato jednoduchá polévka, kterou zvládne opravdu každý. Je hotová během chvíle a pochutnají si na ní dospělí i děti. Vedle patizonu se v polévce uplatní klasická kombinace cibule a česneku, a pro plnější chuť můžeme přidat i jednu bramboru. Na závěr polévku dochutíme čerstvou majoránkou a petrželkou a podáváme s topinkami nebo krutony.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat:

  • 1 hlavičku patizonu
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 1 bramboru
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • hrst majoránky a petrželky
  • krutony nebo topinku k podávání
1

Na prvním místě oloupeme a očistíme cibuli i česnek, cibuli nakrájíme nadrobno a česnek prolisujeme. V menším hrnci rozehřejeme veškerý olej a zvolna na něm orestujeme cibuli a česnek.

2

Patizon zbavíme slupky, stejně jako bramboru, a obě suroviny nakrájíme na stejně velké kostky. Jakmile cibule zesklovatí, přidáme do hrnce patizon a brambory.

3

Krátce všechno orestujeme a potom zalijeme vodou. Polévku osolíme, přiklopíme pokličkou a přivedeme k varu. Polévku vaříme na mírném ohni, jakmile zelenina změkne, stáhneme z ohně a necháme chvíli pod pokličkou dojít.

4

Majoránku i petrželku propereme pod vodou a potom bylinky nasekáme. Polévku nahrubo promixujeme, aby se rozmixovanou zeleninou trochu zahustila, pár kousků můžeme nechat, nemusí nám vzniknout hladký krém.

5

Nakonec do polévky přidáme část bylinek, trochu necháme na později. Zamícháme, rozdělíme na talíře, přidáme pár krutonů, posypeme zbylými bylinkami a podáváme.

Do polévky na úplný konec vaření můžeme přidat i špetku muškátového oříšku, ten dodá zelenině mírně ostřejší nádech.

Autor: marketahoz | Zobrazit autorská práva

foto archiv autorky

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články