Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit krkonošské kyselo | recept

22. Říjen 2018

Krkonošské kyselo | recept. Kyselo není kyselé, to jen Trautenberk v Krkonošských pohádkách „prudil“. Správné krkonošské kyselo má lehce navinulou chlebovou vůni, a po chlebu také trochu chutná. Také voní houbami, kmínem a čerstvými vajíčky na másle. Pravé krkonošské kyselo se vaří z chlebového kvásku. Přinášíme recept, jak uvařit krkonošské kyselo – hutnou krajovou polévku – i v kterémkoliv jiném regionu.

Co je potřeba

Na pravé krkonošské kyselo potřebujete tyto suroviny:

  • 200 – 300 g žitného chlebového kvásku
  • 250 čerstvých hub nebo 10 g (větší hrst) sušených hub
  • 1 malá cibulka
  • 4 – 6 vajíček
  • brambory ve slupce
  • sůl, kmín, případně smetana
1

Základem krkonošského kysela je chlebový kvásek. V oblastech Orlických hor, Rýchor, Krkonoš a Jizerských hor (včetně podhůří) se chlebový kvásek běžně prodává (už navážený, někdy v sáčku, někdy v krabičce). K mání je v potravinářských obchodech, v bufetech a pekárnách. V některých městech se kvásek prodává jen v určité dny. Na rozdíl od jiných regionů personál v tamějších obchodech ví, co zákazník míní, když poptává kvásek. V jiných oblastech je třeba zajít do pekárny nebo do firemní prodejny nějakého pekařství, domluvit se a kvásek si objednat. Někdy to je trochu problém. Zakoupený kvásek v ledničce dva tři dny vydrží.

2

Kvásek přes noc namočíme do studené vody. Rozvaří se snadněji, nebudou se dělat hrudky. Jestliže s přípravou krkonošského kysela pospícháme, alespoň kvásek rozmícháme ve studené vodě.

3

Do dvou litrů vody dáme vařit pokrájené čerstvé nebo sušené houby (podle sezony), lžíci soli a půl lžičky drceného kmínu. Uvaříme je do měkka.

4

Do jiného hrnce dáme vařit omyté brambory ve slupce.

5

K houbovému vývaru přidáme litr studené vody, pomalu vlijeme rozmíchaný namočený kvásek a kvedlačkou nebo metličkou rozmícháváme v houbovém vývaru. Jestliže jsme kvásek předem nenamočili, ale jen rozmíchali, lijeme jej do vývaru přes síto, aby se nevytvořily žmolky.

6

Houbový vývar s kváskem volným varem prováříme asi deset patnáct minut. Mícháme, aby se ode dna nepřipálil. Je-li polévka příliš hustá (až kašovitá), přidáme trochu vody. Ochutnáme a případně přisolíme. V některých rodinách na závěr přidají trochu smetany.

7

Cibulku nasekáme nadrobno a na másle osmažíme dozlatova. Rozklepneme a usmažíme na ní vajíčka, na jednu porci počítáme jedno. Usmažená vajíčka dáme na talíři doprostřed porce. Někde je zvyk smažená vajíčka přímo vmíchat do hotového krkonošského kysela.

8

Krkonošské kyselo by se podle tradičního „pohorského“ zvyku mělo jíst s bramborami na loupačku (každý si loupe sám). Podává se jako „brunch“, „lunch“ – prostě jako menší samostatné jídlo. Ve své „domovině“ se ovšem kyselo jí v kteroukoliv dobu.

Chlebový kvásek si můžeme připravit sami z žitné mouky a vody (viz naše stránka Jak připravit chlebový kvásek).

Do pravého krkonošského kysela nepatří žádné jiné koření. Ani není radno "vylepšovat" je nějakým experimentem. Výsledek možná bude k jídlu (nebo i chutný), ale už to nebude krkonošské kyselo.

Autor: jezzina
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak zpracovat a uchovat houby
Houby jsou zvláštním a voňavým darem přírody. Tento každoročně relativně krátkodobý dar lesa se lidstvo od pradávna snažilo uchovat tak, aby byl použi…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.