Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit salát choriatiki

Choriatiki je klasický řecký salát z rajčat, cibule, okurky, oliv, fety a velké spousty olivového oleje. Hodí se k rybám, pečenému a grilovanému masu, ale i jen tak. Podávaný s čerstvým bílým pečivem. A jeho přípravu zvládne i úplný začátečník.

Co je potřeba

3 zralá rajčata
1 salátová okurka
1 cibule
200 g sýru Feta
50 g celých oliv
10 lžic olivového oleje
1 lžička balzámového octa
1 špetka pepře
1 špetka soli
1 lžička oregana

1

Všechnu zeleninu omyjeme. Rajčata nakrájíme na kostičky, cibuli také. Okurku oloupeme a také pokrájíme. Rajčata by měla být masitá a zralá, okurka mladá a cibule co nejméně štiplavá. Pokrájenou zeleninu přesypeme do mísy.

2

Teď si připravíme zálivku. Smícháme olivový olej, balzámový ocet, pepř, sůl a oregano (nejlépe čerstvé). Oregano buď podrtíme v ruce, nebo nakrájíme na jemno ostrým nožem. Zálivku přilijeme do mísy a zeleninu v ní důkladně obalíme.

3

Nyní si nakrájíme olivy na kolečka a fetu na menší kostičky. Přisypeme k salátu, lehce promícháme a můžeme podávat. Nejlépe se k němu hodí bílé víno.

Místo obyčejné cibule můžete použít jemnou jarní cibulku a místo obyčejného pepře bílý pepř. Salát bude jemnější.

Nebojte se experimentovat. Jakmile se naučíte základní recept, můžete do něj ingredience libovolně přidávat. Začněte třeba natvrdo uvařeným vajíčkem, pokračujte kousky ledového salátu a skončit můžete třeba u nakládané kukuřice… nebo také u něčeho docela jiného.

Autor: notburga
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.