Přejít k hlavnímu obsahu

Jak a proč zařadit červenou řepu do jídelníčku | recepty, zajímavosti a rady

sklizená červená řepa

Nejstarší zmínky o řepě pocházejí ze starověké Fénicie (území dnešního Libanonu). Odtud se rozšířila do Babylonie, kde byla bulva nejprve užívána jako lék. Ke konzumaci se využívaly listy – upravovaly se podobně jako špenát. Později se řepa objevila ve starém Řecku. O její rozšíření se zasloužili především mořeplavci. V Evropě se používala jako potravina již ve 3. století. Ve střední Evropě se začala řepa pěstovat až v 16.–17. století, přičemž červená řepa se pěstuje teprve více než 100 let.

Legenda se zmiňuje o bohyni Afroditě (bohyně lásky, plodnosti a krásy), jež věřila, že listy řepy mají zkrášlovací účinky, a proto si je velmi oblíbila. Bohu Apollonovi se zase odevzdával odvar z listů jako oběť.

Diskuze k článku

Přidat komentář

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.