Přejít k hlavnímu obsahu

Jak rozpoznat nejběžnější klouzky | atlas hub

Klouzci jsou houby, které leckterý houbař přehlíží kvůli jejich lepkavému klobouku, na který se chytají různé nečistoty. Je to škoda, protože klouzek je výborná a chutná houba. Ta trocha práce za to stojí a jako bonus jim přičtěte, že se nedají zaměnit za žádnou jedůvku. Článek představuje nejběžnější druhy klouzků, se kterými se můžete setkat v lese.

Diskuze k článku

Přidat komentář

Dobrý den, děkujeme za Váš názor a Vaše poznatky. Vážíme si jich a zabýváme si jimi. Naše redaktorka, která články zpracovávala se Vašimi připomínkami zabývá. Požádám Vás však, abyste nadále neutočil na obsah jejich článků ve smyslu slovíčkaření a formulace jejich vět a slov, na které má jako autor článků plné právo. Děkuji Vám.

houbař (neověřeno) | Po, 09/24/2018 - 23:20

Ad 1 - klouzek obecný: formulace "roste obvykle pod borovicemi ve skupinkách" není právě nejvhodnější, roste totiž pouze pod borovicemi (konkrétně pod těmi, které mají dvě jehlice ve svazku, např. borovicí lesní), a tam pak často ve skupinách.
Ad 2 - klouzek modřínový (sličný): správný název je klouzek sličný, byť je někdy nazýván i klouzkem modřínovým.
Ad 5 - hřib (klouzek) peprný: jeho uvedení je zavádějící, neboť se nejedná o druh klouzku (rod Suillus), nýbrž o druh hřibu z rodu Chalciporus, také s tou v mnoha zdrojích uváděnou nejedlostí z důvodu silné palčivosti to není tak horké, neboť tepelnou úpravou svoji palčivost ztrácí a i pokrm připravený jen a pouze ze samých hřibů peprných pálit nebude.

Mirka K. | Út, 09/25/2018 - 08:38

Dobrý den, děkuji za názor. Klouzek sličný je v některých atlasech uváděn jako modřínový. Již jednou jsem psala, že záleží na stáří atlasu. Klouzek obecný roste ve smíšených a jehličnatých porostech, obvykle pod borovicí lesní ( Houby, česká encyklopedie str.274. Hřib (klouzek) peprný je někdy uváděn jako nejedlý, jinde jako jedlý. (nejedlý např. Ottova encyklopedie hub str. 537, přesná citace: k jídlu není vhodný). Hřib peprný v jídle opravdu pálí, mám to vyzkoušené, vím, že v některých úpravách se jíst dá např.kvašení. Zřejmě se v houbách vyznáte, děkuji za pozornost a upřesnění.

Další zajímavé články

Jak na sběr hub | atlas hub
Češi a vůbec východní Slované jsou národem houbařů. V houbové sezóně jsou lesy okupovány spoustou milovníků hub a houbaření. Stránky časopisů a denníh…
Jak poznat opeňku měnlivou | atlas hub
V následujícím článku představujeme zbytečně opomíjenou houbu opěnku měnlivou, kterou lze nalézt brzy na jaře, kdy jiné druhy ještě nerostou. Její nál…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.