Přejít k hlavnímu obsahu

Jak si vychutnat sushi | tipy

Jak si vychutnat sushi | tipy. Servírování pestrobarevného sushi je samo o sobě elegantní záležitostí. Používá se obvykle porcelán a bambusové nebo dřevěné hůlky. Celá kompozice přímo svádí k důstojné konzumaci. Ale jak na to? A jaké chyby Evropané nejčastěji dělají při konzumaci sushi?

Co je potřeba

sushi

1

S čím se sushi podává

K sushi obvykle dostanete tři základní ingredience: sójovou omáčku, wasabi a nakládaný zázvor.

2

Sójová omáčka

Sójová omáčka je trochu jiná, než ta, na kterou jsme zvyklí. Je řidší a chuťově výraznější, proto se jí při konzumaci používá jen velmi málo. Sushi namočíme lehce do misky ze strany s rybou. Pokud bychom namočili rýžovou část, vpila by se omáčka do jídla až příliš navíc by se celé sousto mohlo v misce rozpadnout (sushi uramaki). K sushi s mořskými plody se často podává také sůl. Ochucení se hodí lépe než sójová omáčka, protože tolik nepřebíjí jemnou chuť sépií, mušli apod.

3

Wasabi

Wasabi je japonský zelený křen a je velmi ostrý. Proto do něj jídlo namáčíme velmi opatrně. Je absolutně nepřijatelné příliš ochucené sousto vyplivnout. TIP: Wasabi si můžete přímo rozmíchat v misce se sójovou omáčkou.

4

Nakládaný zázvor

Nakládaný zázvor neslouží jako pochutina, jak si mnozí lidé myslí, ale má za úkol vyčistit chuťové buňky před dalším soustem. Jí se tedy mezi jednotlivými kousky sushi. Jeho chuť může být někdy trochu mýdlová. Je to běžné a není to důvod k reklamaci.

5

Jak jíst sushi? … aneb hůlkami nebo rukou?

Platí, že hůlkami můžete jíst všechny druhy sushi. Ovšem nejste-li v zacházení s nimi zrovna šikovní, můžete nigiri, maki a temaki sushi bez obav jíst rukou. Japonci to dělají taky tak. V případě, že jíte sushi rukama, měl by být na stole vždy k dispozici namočený ručník nebo miska s vodou. V opačném případě použijte kapesník. Jestliže nemáte ani ten, nezbude vám nic jiného, než jíst sushi hůlkami. Mimochodem je zcela nepřípustné opírat hůlky o talíř. Japonci věří, že toto gesto přináší neštěstí. Na stole byste vždy měli najít speciální odkládací tácek – hašioki. Případně je možné hůlky položit přímo na obal, ve kterém byly uloženy.

Autor: notburga
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak se vyznat v sushi | rady
Jak se vyznat v sushi | rady. Když se řekne sushi, většina z nás si vybaví charakteristická malá kolečka tvořená rybou a rýží a obalená řasou. Druhů s…
Jak připravit domácí sushi | recept
Sushi je japonskou lahůdkou, která se v posledních desetiletích postupně začala objevovat i v našich končinách. V současné době je pak velice oblíbený…
Jak připravit sushi v tempuře | recept
Jak připravit sushi v tempuře | recept. Tempura je těstíčko užívané v japonské národní kuchyni, například při přípravě sushi, které je vyrobené ze stu…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.