Přejít k hlavnímu obsahu

Jak správně sbírat bylinky do kuchyně

01. Prosinec 2011

Dny se krátí a je čas na sběr bylinek. Některé se budou hodit jako voňavá přísada do jídel, jiné jsou skvělé jako lék. Jak správně sbírat bylinky do kuchyně?

1
Sbíráme jen rostliny, které dobře známe a které rostou na čistých místech. Bylinky z kraje silnice rozhodně dobré nebudou.
2
Trháme jen ty rostliny, které nejsou napadeny plísní či parazity a ukládáme je do košíků či plátěných pytlíků. Plastové nádoby či igelitky nejsou vhodné!
3
Ideální pro sběr je suché počasí, bylinky nesbírejte po ránu, kdy je rosa, a už vůbec ne po dešti.
4
Pokud chcete bylinky sušit, učiňte tak co nejdříve po sběru.
5
Sušte je na suchém, dobře větraném místě. Nikdy ne na přímém slunci.
6
Větší rostliny je ideální svázat a zavěsit.
7
Rostliny před sušením nepereme, vyjímku tvoří kořeny, které je nutné očistit.
8
Usušené bylinky skladujeme v uzavíratelných nádobách a v temnu při teplotě 5 až 20°C. Vydrží maximálně rok.
9
Bylinky můžeme také zamrazit. Nasekané je dáme do tvořítek na led, zalijeme vodou a necháme zamrazit.
10
Z bylinek můžeme připravit i octy a oleje, které pak můžeme použít v kuchyni.

Bylinky jako lék používáme pouze po poradě s lékařem!

Autor: KJersey
Hodnocení
KJersey | Po, 09/27/2010 - 08:47

Vyzkoušeno:) pár usušených bylinek mám již v zásobě!

Další zajímavé články

Obrázek není k dispozici
Bylinky a jejich použití. Nasbírejte si léčivé bylinky, uvařte je, usušte je, vylouhujte je a použijte je pro své zdraví. Jak na to? Jak využívat nejz…
Jak pěstovat a využít estragon | rady a tipy. Pelyněk estragon (nebo také pelyněk kozalec) je aromatická bylinka využívaná především k dochucení octa…
Jak využít penízovku sametonohou | rady a tipy. Houby můžete sbírat i během podzimu a některé druhy rostou dokonce v zimě. Penízovka sametonohá patří…
Jak sbírat a využít břízu bělokorou | rady a tipy. Listy břízy bělokoré si můžete nasušit do zásoby a využít je nejen při jarní očistě ledvin a močový…