Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct velikonoční hlavičku | recept

Velikonoční hlavička | recept. Na Bílou sobotu se obvykle připravuje tradiční velikonoční obřadní pokrm,který má různé krajové názvy. Někde se mu říká velikonoční hlavička, jinde nádivka nebo sekanina. Dříve se pekla na celé velikonoční svátky, třeba i několik pekáčů. Jedla se teplá i studená. Dnes už málokdo drží před Velikonocemi půst, takže nám bude stačit menší množství i vzhledem k tomu, že tento pokrm je velmi sytý a kalorický. Ještě než začneme s přípravou, uděláme si vycházku do jarní přírody a nasbíráme si zelené bylinky, které do hlavičky neodmyslitelně patří. Natrháme si především mladé kopřivové výhonky, listy medvědího česneku a popenec, jemuž se připisovala zvláštní léčivá moc. Divoké bylinky můžeme nahradit cibulovou natí, pažitkou nebo naťovou petrželí. Recept je jednoduchý, velikonoční hlavičku si můžete přizpůsobit své chuti.

Diskuze k článku

Přidat komentář

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.