Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct houbovou nádivku | recept

Jak upéct houbovou nádivku | recept. Zakomponovat do slané nádivky houby bylo přímo osvícením. Kousky na másle podušených hub, ochucené česnekem a majoránkou, připraví ze směsi rohlíků a vajíček opravdu neuvěřitelnou lahůdku. Houbová nádivka svou intenzivní chutí a vůní jasně dokáže, že jedinečná nemusí být jen ta z uzeného masa.

Co je potřeba

  • 5 starších rohlíků
  • 80 g rozpuštěného a vychladlého másla + 20 g na orestování hub
  • 4 vajíčka (oddělené bílky a žloutky)
  • 200 ml mléka
  • 50 g sušených hub
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžičky majoránky
  • sůl, pepř a muškátový oříšek dle chuti
  • voda na namočení hub
1

Plátky sušených hub zalijte v hlubší misce vodou tak, aby byly zcela ponořené a nechejte je 2–3 hodiny máčet. Poté slijte a vyždímejte.

2

Rohlíky nakrájejte na menší kousky a na plechu vyloženém pečicím papírem je nechejte v troubě 10–15 minut vysušit. Troubu nastavte na 150 °C (horkovzdušná trouba 130 °C).

3

Mezitím na pánvi rozpusťte máslo a opečte na něm najemno nakrájenou cibuli s nasekaným česnekem.

4

Jakmile zezlátnou přidejte k nim vyždímané, na kousky nakrájené houby a ochuťte majoránkou. Takto 5–10 minut duste. V případě potřeby podlijte přiměřeným množstvím vody, kterou ale poté zcela vyduste, aby příliš nenaředila těsto.

5

Vysušené kousky rohlíků vsypte do mísy a zalijte mlékem i rozpuštěným máslem. Promíchejte a nechejte chvíli odstát, aby pečivo nasáklo.

6

Následně přimíchejte prošlehané žloutky a ochuťte solí, pepřem i muškátovým oříškem.

7

Do základu přimíchejte houbovou směs z pánve.

8

Na závěr zlehka vmíchejte ušlehaný sníh z bílků.

9

Směsí rovnoměrně naplňte chlebíčkovou formu či srnčí hřbet a povrch uhlaďte stěrkou.

10

Pečte v předem vyhřáté troubě při 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) 50–60 minut dle výšky těsta. Před vytažením z trouby do nádivky zapíchněte špejli a ověřte si tak, zda je zcela upečená. Na špejli nesmí utkvět žádné vlhké drobečky.

Dozlatova upečenou nádivku nechejte ve formě zcela vychladnout a poté krájejte na pásky.

Místo chlebíčkové formy či srnčího hřbetu můžete k upečení nádivku použít i formu na muffiny.

Pokud budete nádivku připravovat ze žampionů, přidejte do ní o něco více koření i česneku. Žampiony jsou oproti lesním houbám podstatně méně intenzivní a voňavé, potřebují více ochutit.

 

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.