Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit bylinkové kuře v parním hrnci | recept

Kuře na bylinkách s rajčatovou omáčkou | recept. Vaříme zdravě v parním hrnci. Kuřecí plátky s rajčatovou omáčkou a nové brambory připravené v parním hrnci, to je menu, za které pochválí každý nutriční specialista. A jsou dokladem toho, že i tak zvaně zdravé jídlo může mít „sváteční“ punc. Pokrm má jemnou a přesto plnou chuť, protože v něm zůstalo zachováno „vše dobré“. Jako kořenící přísady v něm jsou použity pouze čerstvé zelené bylinky. Recept na bylinkové kuře s rajčatovou omáčkou krok za krokem.

Co je potřeba

Na 1 porci

  • 1 kuřecí stehno
  • 1 větší rajče
  • 1/2 střední cibule
  • 1 stroužek česneku
  • zelené bylinky
  • 200 g nových brambor
  • čajová lžička oleje
  • čajová lžička másla
  • sůl
1

Vaření v parním hrnci je rychlé, snadné, málo pracné, dobrý výsledek je vždy zaručen. Nic nemůžeme připálit, nenaděláme zbytečného nádobí. Protože v parním hrnci vaříme vždy jen potřebné množství na jedno jídlo, pokrmy vycházejí relativně levněji a nesvádějí ke zbytečnému přejídání. Jídla v parním hrnci jsou připravena šetrně a při zachování všech zdraví prospívajících obsažených látek. Pokud do nich vědomě sami nepřidáme nějakou průmyslově vyráběnou „chemii“.

2

Jídla z parního hrnce jsou vhodná i pro lidi s šetřícími dietami (žaludek, játra, žlučník, slinivka břišní), pro dietáře po prodělaných žloutenkách, pro lidi s diabetem, zvýšeným cholesterolem, dále pro obézní nebo potýkající se nadváhou, a to včetně diet redukčních. V parním hrnci vaří ti, kteří potřebují čerstvou stravu bez chemických přísad (například lidé po onkologické léčbě). Vaření v parním hrnci je vhodné i pro děti od neútlejšího věku, aby si zbytečně nenavykaly na překořeněná jídla (potom prostá jídla odmítají). Mimo to – jíst zdravě je trendem současné doby.

3

Kuřecí stehna vykostíme, aby vznikl pokud možno jeden celý plát. Stáhneme kůži, ořežeme tuk. Kosti, kůže a odřezky dáme vařit do mírně osolené vody. Z vývaru buď připravíme polévku ten samý den, a nebo bujon přecedíme, necháme vychladnout a v ledničce uchováme pro další příležitost, kdy budeme potřebovat masový vývar. Možno též zmrazit (způsob, jak se systematicky vyhýbat používání polévkových kostek).

4

Plátky masa velice jemně posolíme a lehce potřeme olejem. Rukama lehce promneme. Cibuli (půl na jednu porci masa) oloupeme a nakrájíme na půlkolečka. Oloupeme a na plátky nakrájíme česnek (stroužek na porci masa). Natrháme bylinky, vhodné jsou: bazalka (všechny druhy), máta citronová nebo pomerančová, máta peprná, tymián, saturejka, česnek medvědí, mladá cibulová nebo česneková nať – tedy bylinky „ladící“ s rajčaty, česnekem a cibulí.

5

Plátky masa dáme do misky nebo do krabičky, proložíme zelenými bylinkami, cibulí a česnekem a dáme odležet do chladničky, na pár hodin, a nebo i do druhého dne. Kdybychom pospíchali, můžeme maso upravovat i bez naložení, ale bude pak sice měkké, ale nezíská takovou křehkost, jako po několikahodinovém „těsném spolunažívání“ se syrovou cibulí.

6

Oškrábeme brambory – na jednu porci počítáme asi 200 gramů – na rozdíl od vařených nebo jinak tepelně upravených brambor se při vaření v páře váha příliš nezmění (to je dobrá vlastnost pro ty, kdo se nemohou nebo nechtějí zbytečně přejídat nebo musí hlídat příjem sacharidů). Brambory podélně nakrájíme na čtvrtky. Rozložíme na nejnižší patro parního hrnce. Můžeme na ně položit pár snítek celerové natě nebo jiného vhodného býlí.

7

Do druhého (vyššího) patra parního hrnce rozložíme plátky masa, bylinky a plátky cibule s česnekem položíme na maso svrchu. Parní hrnce naplníme vodou (obsluha podle typu zařízení), časový spínač nastavíme na třicet minut. Jestli bude třeba (podle typu hrnce) vodu doléváme. Páry prostupují nahoru a skapávají dolů, takže bylinky dochutí maso a bylinková šťáva z masa ochutí brambory.

8

Po půlhodině opatrně sejmeme horní díl s masem a vybereme všechnu cibuli, česnek a bylinky. Rajčata (počítáme jedno větší na porci) rozsekáme nadrobno. Komu vadí jejich slupky, může nejdřív spařit a oloupat. Na pánvi rozehřejeme kousek másla, vložíme na ně ovařenou cibuli, česnek a zbytky bylinek z masa a zprudka orestujeme dozlatova – je to hned.

9

Přidáme rajčata. Chvíli je dusíme s opečenou cibulí. V zásobníku pod parním hrncem zůstala skapaná šťáva plná chutí, vůní a minerálů. Vlijeme ji na rajčata, uvedeme k varu a zredukujeme na hustotu, kterou máme rádi. Ochutnáme, případně maličko osolíme a dochutíme čerstvou bazalkou. Příprava omáčky trvá asi 5-7 minut. Kdyby to byla delší doba a maso a brambory vystydly, zapneme na pět minut hrnec a ohřejeme je, aniž bychom pokrmu ubrali na kvalitě.

10

Jako u většiny jídel z parního hrnce, i v případě bylinkových kuřecích plátků budeme příjemně překvapeni vyváženou, jemnou a plnou chutí a příjemnou konzistencí masa i brambor. Pokrm je lehký – bylo použito minimum tuku, ale není suchý nebo „vyvařený“. Naprosto odpovídá požadavkům na racionální a pestrou stravu, a to při maximálně šetrném způsobu tepelné úpravy.

Autor: jezzina
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.