Přejít k hlavnímu obsahu

Jak vařit z čočky | recepty

Jak vařit z čočky | recepty

Jak vařit z čočky | recepty. Čočka se nezdá: v sáčku za pár korun se tváří jakoby nic, ale když přijde do kuchyně, vytvoříme z ní skoro zázraky. A když ne zázraky, tak velice chutná, levná a zdravá jídla. Pro inspiraci nabízíme recepty na čočku různě dušenou (čočka na kyselo recept, čočka dušená se zeleninou), čočkové saláty a pomazánku pro štíhlou linii (dělená strava).

Diskuze k článku

Přidat komentář

adamos (neověřeno) | Čt, 11/06/2014 - 13:21

Zkuste čočku nechat naklíčit - je potom nepřekonatelná za syrova do salátů a pomazánek.p.s. - netnám nutriční hodnotu,ale on se někdo "chytrý " najde a poradí,je zajímavé,že klíčky z česneku jsou téměř "nepoživatelné" zdr.ad

poetkavlasta (neověřeno) | So, 01/02/2016 - 14:45

Přispěji také jedním receptem z čočky

Čočkový salát:

1/2 kg přebrané čočky, (větší - 1. jakost) zalít vodou, přivést k varu v odkrytm hrnci, potom vodu odcedit,dát čistou a vačit ještě 5-7 min. (doporučili papiňák, já to dělala na kastrole)
Čočka nesmí být rozvařená ani tvrdá !

poetkavlasta (neověřeno) | So, 01/02/2016 - 14:57

Nevím proč mi recept utekl. Pokračuji v přípravě čočkoéh salátu:
Nastrouhat nejjemněji 5 velkých jablek, 5 větších sladkokyselých steril. okurek - jemně usekat na kostičky, přidat jemně ochucenou majonezu Helmanz (nebo tatarku) a 1 zakysanou smetanu.
Vše sníchat s prochladlou vařenou čočkou.
Dochutit solí, octem (citron. šťávou ) a nechat v chladnu uležet, 1-2 hod.Přílooha housky, chléb s máslem, toustíky, co kdo rád.

Moje vylepšení: Přidala jsem 2 malé usekané cibule, a malou skleničku vlastních zavařených patizonů ve sladkokyselém nálevu, (pochopitelně bez nlevu)!
Byla toho plná zadělávací mísa!

Myslím si, že lze obmněňovat chutově: Lze přidat kivi nebo banán na kostičky, nebo ředkvičky, paprikyy, zelená okurka a jiné sezonní ovoce.

VÝBORNÁ VEČEŘE
vÝBORNÁ SVAČINA
vÝBORN POHIOŠTĚNÍ

poetkavlasta (neověřeno) | So, 01/02/2016 - 15:15

A ještě jiná verze čočkového salátu:

Čočku uvaříme do měkka - nepřevařit!
Scezenou dáme do misky, osolíme, opepříme, dáme menší misku krájené syrov cibule a na kostičky krájené sladkokyselé okurky. Zalijeme hořticovou sklenicí vody z okurek. Dle chuti ještě dochutíme a necháme chvíli zaležet.

Čočka se kdysi nejvíce konzumovala na silvestra a nový rok, aby lidé měli peníze...

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.