Přejít k hlavnímu obsahu

Jak vybrat kuchyňský nůž | rady

Jak vybrat kuchyňský nůž | rady. Baví Vás vaření a chcete si dopřát kvalitní vybavení? Nebo prostě vaříte často a chcete si práci v kuchyni ulehčit? Ať tak nebo onak, základem by měl být kvalitní nůž. Krájení všemožných surovin je v kuchyni nezbytné a právě dobrý nůž může tuto práci hodně usnadnit. A navíc s kvalitním nožem je menší šance, že se pořežete, než s levným výrobkem, na který musíte víc tlačit a čepel pak snadno skončí jinde, než kde jste si představovali.

Co je potřeba

• Nešetřit – kvalitní nůž za pár korun prostě neseženete
• Promyslet na co jej nejvíc potřebujete
• Správně skladovat i brousit

1

Typ nože

Ze všeho nejdřív si musíte promyslet, jaký nůž chcete. Jestli na pečivo, na zeleninu, na vykosťování nebo na běžné krájení masa a dalších přísad do jídla. Například na krájení ovoce se hodí keramické nože, které nejlépe zachovají důležité vitamíny a ovoce nerozmačkají. Na pečivo jsou zase lepší vroubkované usnadňující krájení a k vykosťování se nejvíc hodí nože s tenkou čepelí. A klasický kuchyňský nůž se nejvíc hodí třeba na porcování masa nebo krájení zeleniny.

2

Uložení

O kvalitní nůž je potřeba dobře pečovat. Například mytí v myčce není zrovna ideální. Lepší je opláchnout ho pod vodou a osušit. Důležité je také uložení. Nože by neměly být pohromadě s dalším nádobím a neměly by ležet ani jeden na druhém. Ideální jsou různé magnetické nebo dřevěné boxy.

3

Rukojeť

Správná rukojeť má být taková, aby se vám dobře držela a zabránila tomu, že vám sjede ruka a pořežete se. Zároveň v ní musí čepel pevně sedět a nůž i s rukojetí by neměl být příliš lehký. U těžšího nože totiž nemusíte při krájení na čepel tolik tlačit a zmenšuje se riziko poranění.

4

Délka čepele

Opět záleží hlavně na tom, na co nůž potřebujete. Zatímco nože na ovoce či zeleninu bývají kratší, u běžných kuchyňských nožů používaných například na krájení masa je vhodná délka 14 – 20 centimetrů.

5

Ostří

Kvalitní nůž bez kvalitního ostří prostě nepořídíte. Nejlepší volbou je nůž s čepelí z kvalitní oceli. Zároveň je ale důležité se o ostří dobře starat. To znamená nůž správně brousit.

Zlínská značka Tescoma se za 20 let své existence stala symbolem české kvality. Kuchyňské výrobky nejen prodává, ale také sama vyvíjí a testuje. Na zboží navíc nabízí nadstandardní záruku 3 až 10 let. I díky tomu se stala jedničkou v České republice i na Slovensku.
Autor: chorche
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak pečovat o myčku nádobí | rady
Jak pečovat o myčku nádobí | rady. Myčka nádobí je dnes neodmyslitelnou součástí moderní kuchyně jak v restauracích, tak i v domácnostech. Jde o elekt…
Jak na úklid oken a žaluzií
Okna v domácnosti myjeme zpravidla několikrát do roka. Aktuálně je myjeme snad všichni před Vánocemi a na jaře. Snad bychom bez čistých oken tyto krás…
Jak čistit ekokůži
Jak čistit ekokůži | rady a tipy. Ekokůže si získává díky svým vlastnostem stále více příznivců. Používá se zejména při výrobě nábytku, kde nahra…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.