Přejít k hlavnímu obsahu

Jak vyškvařit sádlo doma | recept

Sádlo patřilo odpradávna do českého jídelníčku. V dnešní době však již málokdo těžce fyzicky pracuje a tak sádlo není doporučováno, vzhledem k vysoké energetické hodnotě a složení (obsahuje cholesterol). Samozřejmě ten, kdo trpí nebo je ohrožen nemocemi srdce a cév, sádlo konzumuje velmi zřídka a dá raději přednost margarínu. Ale jednou za čas si pokrm připravený na čerstvém domácím sádle může dopřát opravdu každý. Škodlivý je i tuk s příznivým složením, pokud ho máme v jídelníčku nadbytek. A takový čerstvý chléb namazaný sádlem, posypaný škvarečky a jemně pokrájenou cibulkou je prostě delikatesa. Jak si vyškvařit sádlo doma Vám poradí můj následující recept.

Diskuze k článku

Přidat komentář

sikulka (neověřeno) | So, 11/07/2015 - 15:01

Nedá mi to, abych se neozvala. Není pravdou, že sádlo je nezdravé. Konečně i "kompetentní " vzdělanci přiznali, že sádlo je nejzdravější tuk na smažení, protože se přepaluje až při vyšší teplotě oproti olivovému oleji, který se přepaluje hned. Nevěřte reklamě, která do nás cpe různé "zdravé" margariny ! Všechno je to jen o zisku. Přečetli jste si někdy z čeho se margaríny vyrábějí a jejich složení? Samá éčka.Mě naučila babička na sádlo, máslo, občas řepkový olej. Celý život mě učili, že olivový a slunečnicový olej patří jen do studené kuchyně. Babička mi po revoluci řekla - margarínu jsem se dost najedla za války a už ho nikdy nevezmu do huby - a dodržela to.

Jiří Z. (neověřeno) | Po, 04/27/2015 - 07:12

Sádlo neslévám, průběžně jej odebírám malou naběračkou přes zanořený cedník polokulovitího tvaru a dolévám do několika malých skleniček najednou. Před úplným ztuhnutím ve sklenicích vmíchávám trochu na prášek drceného knínu a soli ve vemni malém množství mléka.
Odměnou je mi lahodná chuť, snadná roztíratelnost i po vyndání z lednice a sněhově bílá barva, znaky správného postupu škvaření. Jestliže se podaří vyběrem očima trefit kvalitní pláty sádla na škvaření, bude mít při konzumaci zážitek na který se hned nezapomíná.

Ilona (neověřeno) | So, 11/16/2019 - 16:32

Pokud chcete mít se škvařenim co nejméně práce pořiďte si pomalý hrnec škvarky jsou stejně vyškvarené a moc dobré. Práce je jen s pokrájenim sádla

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.