Jak udělat šípkovou marmeládu | recept
Jak udělat šípkovou marmeládu | recept. Dříve se šípková marmeláda připravovala tak, že se z plodů vyškrabovala dužina. Chloupky šípků se však při tepelném zpracování rozvaří, a tak takto zdlouhavá práce není nutná.
Co je potřeba
1 kg šípků
200 – 300 g pískového cukru
½ sáčku želírovacího přípravku
Šípky zbavíme stopek a okvětí.
Zalijeme vodou a zvolna povaříme doměkka.
Pak šípky prolisujeme.
Zbytek po lisování ještě zředíme vodou a znovu prolisujeme, abychom získali dřeň.
Protlak vaříme do zhoustnutí.
Přidáme cukr, želírovací přípravek a ještě povaříme.
Horkou marmeládou naplníme skleničky, uzavřeme a sterilujeme.
Diskuze k článku