Přejít k hlavnímu obsahu

Jak se vyhnout komplikacím při stěhování | rady

Jak se vyhnout komplikacím při stěhování | rady

Jak se vyhnout komplikacím při stěhování | rady. Ach jo. Tolik věcí na stěhování! Kde mám začít? ... Potřebujete se přestěhovat do jiného bytu či domu, a už teď máte vrásky na čele z toho, kolik starostí vás čeká? Začněte tímto praktickým průvodcem a stěhování půjde mnohem rychleji a snadněji.

Co je potřeba

seznam věcí ke stěhování
určit si termín a čas stěhování
zavolat do nejbližších stěhovacích firem a ověřit i ceny
spoustu novinového papíru
krabice
pytle
rukavice

1

Kdo bude stěhovat?

Máte prakticky na výběr ze dvou možností. Stěhovat své věci můžete sami se svými kamarády, nebo využít služeb stěhovací firmy. Každé má své pro a proti. Zatímco své kamarády zaplatíte pivkem a poděkováním za výpomoc, stěhovací firma vás přijde na několik set i tisíc korun. Na druhou stranu se ale můžete dostat do nepříjemné situace v momentě, kdy vám kamarád na poslední chvíli zavolá, že prostě nemůže přijít. V takovém případě je jistější stěhovací firma, se kterou jste pevně dohodnuti na termínu i času stěhování.

2

Kolik lidí budu potřebovat?

Máte-li střední množství nábytku v bytě 1+1 nebo 2+kk, stačí si objednat dva pracovníky. U většího bytu bohatě postačí tři až čtyři lidé. V součtu vás nakonec tato varianta může vyjít levněji.

3

Balení věcí

Zavčasu si zajistěte větší krabice, do kterých vložíte všechny drobnější předměty. Požádejte například v obchodu s potravinami, aby vám odložili pár větších krabic. Pamatujte na to, že čas jsou peníze. Více malých krabic stěhováci hůře uchopí a vícekrát se budou muset pro další věci vracet do bytu. Krabice by neměly být příliš těžké. Všechny křehčí věci zabalte do novin. Spodek krabic zalepte lepicí páskou. Není totiž nic nepříjemnějšího při stěhování, než když vám na schodišti vypadnou dnem všechny drobné věci. Krabice se sklem, porcelánem apod. viditelně označte nápisem "Pozor sklo!".

4

Nábytek bez věcí

Skříně, sedačky či postele s úložným prostorem nenechávejte plné, vyjměte všechny věci. Stejně zkuste ze skříněk vytáhnout všechny zásuvky, aby při stěhování se nevypadly a nerozbily se.

5

Den "D": Výtah a parkování

Pokud budete ke stěhování využívat výtah v domě, včas informujte své sousedy, že jej budete v den stěhování potřebovat. Nachystejte si cedulky a polepte je v den stěhování u výtahu. Před domem označte místo pro parkování stěhovacího auta – stačí prostor vymezit sloupky a nalepit na ně plakáty s nápisem "Stěhování". Postarejte se o bezpřekážkový příjezd stěhovacího auta k domu. Čím dál stěhovací auto od domu zaparkuje, tím víc času stěhováním strávíte.

6

Nakonec proveďte kontrolu a nezapomeňte na maličkosti

Jestliže máte už vše v autě připravené k odstěhování, překontrolujte, zda se skutečně na něco v tom zmatku nezapomnělo. Může to být třeba nějaká místnost – komora, sklep, půda, kde jste zapomněli další věci. Při stěhování do jiného bytu či domu zkontrolujte, zda máte všechno. Pracovníci stěhovací firmy mohli na něco zapomenout venku před domem – vám to zbytečně způsobí komplikace. Nezapomeňte včas informovat, že jste se přestěhovali. Může se to týkat:

- poštovní schránka, na poště zanechte novou adresu pro doručování pošty

- zvonek

- odhlásit telefon, internet...

- informovat dodavatele elektřiny a plynu

- informovat správce či majitele domu

- váš bankovní institut, stavební spořitelnu, leasingové společnosti

- své doktory

- správu sociálního zabezpečení

- zaměstnavatele

- úřady

Tipy

Budete-li stěhovat sami se svými známými, nezapomeňte na popruhy, které vám pomůžou uchytit věci při jízdě

Autor: chorche
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak si udělat gelové nehty doma | rady
Jak si udělat gelové nehty doma | rady
Jak si udělat gelové nehty doma | rady. Gelové nehty jsou hitem dnešní doby. Jestliže chce být žena skutečně in, tak je prostě musí mít. Dodávají ruká…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.