Přejít k hlavnímu obsahu

Jak se nenechat napálit realitní kanceláří | tipy

05. Červenec 2020
Jak se nenechat napálit realitní kanceláří | tipy

Jak se nenechat napálit realitní kanceláří | tipy. Nejdříve to vypadá idylicky: Potřebujete prodat nemovitost, kterou vlastníte, proto si vyberete realitní kancelář, která se o prodej postará. Vám se jen připíší na účet peníze, za které si konečně koupíte své vysněné bydlení, a to třeba zase prostřednictvím realitní kanceláře. Pokud nemáte rádi plýtvání časem, raději se obrňte trpělivostí. Celý proces bude pravděpodobně trvat několik měsíců, ale klidně i let.

1

Cena

Když prodáváte byt, dům nebo chalupu, rozhodující je pro vás cena, kterou vám kupující za nemovitost zaplatí. V případě, že se rozhodnete nemovitost prodat přes realitní kancelář, musíte navíc počítat s odměnou pro realitního makléře, protože zadarmo vám nikdo prodej nemovitosti obstarávat nebude. Výše odměny je součástí zprostředkovatelské smlouvy, kterou uzavřete s realitní kanceláří. Odměna bývá nejčastěji uváděna v procentech (např. 2 % z ceny nemovitosti, nebo 4 % z ceny nemovitosti). Každá realitní kancelář si samozřejmě účtuje jinou provizi, zpravidla ale okolo 4 - 5 %. Dvě, nebo čtyři procenta, není to celkem jedno? Není! Pokud budete mít dům v hodnotě 4 miliónů, jedno procento je 40.000 Kč. A je přece rozdíl, jestli odměna realitního makléře bude 80.000 Kč nebo 160.000 Kč anebo třeba ještě víc. Jestli se vám suma zdá přehnaná, vyberte si jinou realitní kancelář, na trhu jich působí nepřeberné množství. Případně si dejte inzerát do novin / na internet a zkuste nemovitost prodat svépomocí. Bojíte se, že neumíte napsat kupní smlouvu? Realitní makléř si ji taky nepíše sám, udělá to za něj právník, kterého v závěru stejně zaplatíte vy! Dále se zajímejte o to, co všechno tato částka zahrnuje, jestli i odměnu pro právníka plus další náklady, které si prodej nemovitosti vyžádá, nebo ne. Jak již bylo řečeno, smlouvu budete podepisovat nejen za účasti realitního makléře, ale především za účasti právníka. A i toho musí někdo zaplatit.

2

Zprostředkovatelská smlouva

S realitní kanceláří nejčastěji uzavřete zprostředkovatelskou smlouvu (mnohdy bývá kombinována se smlouvou příkazní). Na základě této smlouvy se realitní kancelář (zprostředkovatel) zavazuje obstarat vám (zájemci) příležitost uzavřít smlouvu a naopak vy se zavazujete k tomu, že realitní kanceláři poskytnete odměnu, pokud bude dosaženo výsledku přičiněním realitní kanceláře. Zjednodušeně řečeno má realitní kancelář nárok na smluvenou odměnu až tehdy, pokud vám skutečně obstará kupce. Za předpokladu, že se jí kupce nepodaří sehnat (nemovitost nikdo nebude chtít), nemusíte nic platit.

3

Výhradní (exkluzivní) zprostředkovatelská smlouva

Možná už jste se s tímto termínem někdy setkali. Co vůbec znamená, respektive jaký je rozdíl mezi tzv. výhradní a nevýhradní smlouvou? Pokud uzavřete NEVÝHRADNÍ zprostředkovatelskou smlouvu, můžete oslovit ještě jinou realitní kancelář, případně se pokusit nemovitost prodat sami. Pokud prodáte nemovitost svým přičiněním (dáte si inzerát do novin, na základě kterého vás osloví kupec), realitní kanceláři nevznikne nárok na odměnu! Stejně tak - když už se rozhodnete prodat nemovitost prostřednictvím realitní kanceláře- je výhodné, aby vaši nemovitost souběžně nabízelo více realitních kanceláří. Je totiž větší pravděpodobnost, že dům či byt skutečně prodáte za danou cenu. Naopak EXKLUZIVNÍ zprostředkovatelská smlouva vám nic podobného neumožňuje. Smlouva se uzavírá na dobu určitou (například na půl roku), kdy je prodej vaší nemovitosti plně v režii jedné realitní kanceláře. Je tedy menší pravděpodobnost, že si kupující inzerované nemovitosti všimne.

4

Čas

Čím více subjektů do celého procesu prodeje nemovitosti vstupuje, tím je to náročnější na čas. Nikdy nezůstane u jedné schůzky! Proto musíte najít takovou dobu (čas schůzek v praxi určí realitní kancelář a to zpravidla na dopolední hodiny!), kdy se sejdete nejen vy (jakožto prodávající) s kupujícím, ale i realitní makléř, právník realitní kanceláře, případně i finanční poradce zprostředkující hypotéku. Jestli máte časově náročné zaměstnání, vyberte si takovou realitní kancelář, která vám vyjde co nejvíce vstříc. Realitní makléř, který nemá čas odpoledne, by vám nemusel vyhovovat.

Tipy

Doporučení: Na prodej bytů Praha a blízké okolí využívejte renomovaných realitních společností, jako je například firma Finep.

Varování

Článek má informativní charakter.

Autor: Zuzana B.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak najít to nejlepší bydlení v Praze?
Jak najít to nejlepší bydlení v Praze?
Pro někoho je život v hlavním městě nutností kvůli vzdělání či práci, pro jiného splněným snem. Ať tak, či tak, jistě chce každý najít místo, kde se m…
Jak rychle prodat nemovitost?
Jak rychle prodat nemovitost?
Pokud uvažujete o prodeji bytu či domu, vydáváte se na cestu, která vás může, ale také nemusí stát hodně času i nervů. Záleží na tom, jak se k celé vě…
Jak převést nemovitost | rady
Jak převést nemovitost | rady
Jak převést nemovitost | rady. Dům, byt, zahrada - všechny tyto nemovitosti mají velkou hodnotu, a proto si při převodu snad každý přeje, aby nenastal…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.