Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit fazolové lusky na kyselo | recept

Jak připravit fazolové lusky na kyselo | recept

Recept na fazolové lusky na kyselo. Fazolové lusky na kyselo překvapivě patří k jídlům, která málokoho nechávají lhostejným. Protože fazolové lusky na kyselo lidé buď mají rádi, a nebo o nich nechtějí ani slyšet. Fazolové lusky na kyselo není možno někomu nutit. Ale stává se, že se lidem léty „vytříbí“ chuťové buňky a fazolky si najednou oblíbí. Jak připravit fazolové lusky na kyselo? Přinášíme popis základního receptu.

Co je potřeba

Suroviny podle návodu
Vybavené kuchyňské pracoviště

1

Malý úvod před samotným receptem na fazolové lusky na kyselo: Fazolové lusky jsou zelené nebo žlutavé plody fazolu. Sklízí se tehdy, když semena (fazole) ještě nejsou vyzrálá, ale už jsou v lusku patrna. Fazolové lusky jsou z nutričního hlediska velmi přínosné, protože kromě vápníku, železa a karotenu znamenají pro tělo i přísun žádoucí vlákniny. Za syrova jsou nepoživatelné (či spíše nejsou dobré, sníst by se daly bez úhony). Jejich tepelná úprava musí být prudká, aby lusk sice změkl, ale přesto zůstal křehký

2

Fazolové lusky důkladně propereme ve studené vodě a pak propláchneme tekoucí vodou. Necháme vykapat. Pak ostrým nožem odřízneme část od stopky, a to tak, abychom v závěru řezu neporušili vlákno, které tvoří „šev“ lusku. Vlákno musíme odstranit, ale když ho nepřeřízneme, snadno ho sloupneme. Chce to jen krátký cvik, u třetího lusku už získáme správný „grif“.

3

Odstraníme poškozené části lusku. Lusky si na prkénku srovnáme do snopečků a širokým ostrým nožem nařežeme na menší dílky (jak máme rádi).

4

Jestliže používáme fazolové lusky zmražené, nerozmrazujeme je. Máme-li k dispozici sterilizované fazolky, slijeme je, necháme okapat, ale nálev uchováme.

5

Oloupeme dvě větší cibule, nakrájíme na drobno a zpěníme je na dvou lžicích oleje nebo másla. Když je cibulka zlatavá, přisypeme nakrájené lusky, osolíme půl lžičkou soli, přidáme dva bobkové listy, pět kuliček nového koření, na špičku nože mletého černého pepře a promícháme. Chvíli společně restujeme. Pak přilijeme tolik vody, aby byly fazolky ponořené, přivedeme k varu, stáhneme plamen, přikryjeme poklicí a necháme asi deset minut mírně „táhnout“.

6

Ve dvou decilitrech mléka rozkvedláme dvě vrchovaté lžíce hladké (případně polohrubé) mouky a jeden kelímek zakysané smetany. Z fazolek se pokusíme vytáhnout koření (alespoň bobek). Zalijeme zátřepkou a provaříme. Ochutnáme a dochutíme solí a cukrem. Kyselost obvykle stačí ze smetany. Někde je zvykem fazolové lusky na kyselo dochutit i koprem. Podle zvyklosti zkorigujeme hustotu (přidáním mléka nebo rozmíchané mouky).

7

V případě sterilizovaných fazolových lusků zalijeme orestované fazolky lákem, ale už nepřidáváme koření (bylo v nálevu). Omáčku z nálevu je obvykle třeba více přisladit, případně lák celkově zředit vodou.

8

Fazolky na kyselo nejlépe chutnají s „malinovými“ bramborami (slovní hříčka: „malý nový brambory“), s vařenými nebo opékanými bramborami či s knedlíkem. Jedí se buď samotné nebo se k omáčce přidává vejce vařené na tvrdo nebo ztracené vejce.

Autor: eliska1544
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.