Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na křeče v lýtku

Jak na křeče v lýtku

Náhle vznikající křeč v lýtkovém svalstvu je bolestivá a většinou nevinná. Vyskytuje se i bez zjevné příčiny a dodnes nemá tento častý jev spolehlivé vysvětlení. Proto se o těchto křečích mluví jako o křečovém syndromu.

1

Osvědčená a okamžitá pomoc

Při křeči lýtkového svalu pomáhá okamžité jeho natažení došlápnutím a chůzí. Jestli je někdo na blízku, požádejte ho, ať vám zatlačí palec a nárt směrem k holeni ─ tak vymizí křeč poměrně rychle. Pokud vás křeč přepadne vleže, dosáhnete stejného efektu přitlačením paty k čelu postele.

2

Pomáhá uvolňující masáž

Lýtka jsou pro automasáž dobře přístupná. Je to masáž, kterou můžete provádět sami. Masírujte lýtkový sval, tím dochází k uvolnění křeče a ta následně povolí až postupně odezní. Nebo masírujte preventivně, především při těžké fyzické zátěži svalstva, což je účinné proti křečovým stavům.

3

Mokré horké zábaly

Tyto zábaly uvolňují rovněž křeče. Namočte hadr do hodně teplé až horké vody, vyždímejte jen trochu, aby z něj netekla voda a přiložte na postižené místo, křeče postupně povolují. Pomáhá i cvičení v teplé vodě. Pomoci mohou také iontové nápoje s obsahem hořčíku. Někdy k vymizení křečí postačí tableta nebo trocha granulátu magnesia (hořčíku).

4

Porucha funkce svalstva

Pokud se tyto křeče objevují i bez předchozí fyzické zátěže, jako při sportování nebo dlouhých pochodech, může jít o celkové onemocnění a měli byste navštívit lékaře.

5

Návštěva lékaře

Pokud se křeče v lýtku vyskytují jen občas, nejsou důvodem k vyhledávání lékaře. Pouze v úporných případech, kdy vás křeče budí ze spaní a objevují se často během dne, je nutné vyhledat odbornou lékařskou pomoc. Tam vám objasní, jaké jsou příčiny křečí.

Varování

  • Tento článek má pouze informativní charakter a nenahrazuje lékařskou péči.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.

|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.