Co je potřeba

  • 500 ml mléka
  • 130 g instantní polenty
  • 2 celá vejce
  • 800 g čerstvého listového špenátu
  • 1 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 2 navršené polévkové lžíce hladké mouky
  • mléko podle potřeby
  • na špičku nože strouhaný muškátový oříšek
  • 200 g strouhaného tvrdého sýra
  • cherry rajčata
  • asi 50 g másla
  • sůl
1

Mléko ohřejeme a do vařícího sypeme a metličkou rozmícháme instantní polentu. Šleháme pořádně, aby se neutvořily hrudky a polenta se nepřipálila. Jakmile zhoustne, odstavíme ji a necháme vychladnout.

2

Mezitím, co chladne kukuřičná kaše, omyjeme pod proudem vody špenátové listy a vroucí vodou je spaříme. Já to dělám tak, že listy vložím do většího hrnce, zaliji vroucí vodou a nechám několik minut pod pokličkou. Pak spařené listy nechám na sítu okapat. Vychladlé listy nasekejte nožem na drobné kousky.

3

Do vychladlé polenty zašlehejte dvě celá vejce, osolte ji a rozetřete na pekáček vymazaný máslem nebo olejem.

4

Na másle nebo jiném tuku osmahněte drobně pokrájenou cibuli a česnek. Přidejte mouku, krátce ji orestujte a pánev zalijte mlékem. Vše vyšlehejte (bešamel) a přidejte nasekaný špenát. Okořeňte muškátovým oříškem a vše několik minut prohřejte. Chcete-li mít jemnější strukturu, projeďte směs tyčovým mixérem. Do studeného špenátu vmíchejte polovinu předepsaného množství sýru.

5

Na kukuřičnou placku rozetřete špenátovou směs. Cherry rajčata rozdělte na polovinu a špenát jimi ozdobte tak, aby rajče bylo ve středu každého kousku (upečené se krájí na porce). Každý díl posypte strouhaným sýrem a zapečte při 180 °C v troubě. Podávejte teplé.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
0
Zatím nehodnoceno