Přejít k hlavnímu obsahu

Jak sehnat právníka k rozvodu | rady

Jak sehnat právníka k rozvodu | rady

Jak sehnat právníka k rozvodu | rady. V případě rozvodu budete ve většině případů potřebovat služby právníka. Jsou lidé, kteří se před soud postaví sami, ale až na výjimky není toto řešení vhodné ani v případě rozvodu. Právník samozřejmě stojí peníze, ale na druhou stranu jeho absence může stát peněz mnohem víc. Proč je dobré platit za právníka? I když se někomu na první pohled může zdát, že si jednoduše přečte zákony a tedy, že právníka nepotřebuje, situace bývá složitější. Na rozdíl od Vás se pro právníka nejedná o situaci výjimečnou, ale spíše o rutinu. Řeč zákonů je nejednoznačná a je to Váš právník, kdo jí porozumí tak, aby to pro Vás bylo co nejvýhodnější. Právník lépe odhadne možné reakce soudů a v neposlední řadě ví, na co máte nárok a co můžete očekávat. Zvlášť nevýhodné je se služeb právníka zřeknout při sporném rozvodu, ve kterém protistrana tedy Váš manžel/ka právnických služeb využívá.

Co je potřeba

odhodlání
doporučení
známí

1

Kdy právníka nepotřebujete?

V případě, že se rozvádíte ve spíše kamarádském duchu, kdy místo konfrontace panuje vzájemný respekt a snaha druhému neublížit, stejně jako vzájemná shoda na rozdělení majetku, péče o děti, eventuálním výživném a dalších věcech, potom skutečně stačí přijít k soudu bez právní pomoci a bezbolestně se rozvést. V jiných případech je lepší se na právníka obrátit.

2

Jak postupovat při jeho výběru?

Nejideálnější variantou je spolehlivý právník, se kterým máte vlastní zkušenosti. V případě rozvodu ovšem pozor na to, aby to zároveň nebyl Váš rodinný známý či přítel. Ten by neměl dostatečný odstup od rozvádějících se a Vám by kvůli tomu mohly nastat nepříjemné situace.

3

Pokud svého ověřeného právníka, který by zároveň nebyl rodinným známým, nemáte, je vhodné dát na doporučení přátel, známých (tím známým může být i onen rodinný přítel-právník) či příbuzných, toto platí zejména ve velkých městech, kde úroveň právníků kolísá. Na menších městech je s každým právníkem spojena určitá pověst, podle které se můžete orientovat. Pokud i tato cesta zklame (což se nestává moc často), ptejte se v práci, známých Vašich známých apod.

4

Pokud ani toto nevyjde nezbývá než hledat na internetu, po inzerátech, či naslepo zaklepat na dveře advokátní kanceláře. Velké advokátní kanceláře mohou mít velkou prestiž, tudíž i cena bude vyšší, ale jejich zaměřením nemusí být (a nebývá) zrovna rodinné právo, také od nich nemůžete očekávat příliš osobní přístup, který hraje při rozvodovém řízení velkou roli.

5

Předem se zeptejte na cenu, ať nejste nepříjemně překvapeni. Také chtějte vědět, jestli má dotyčný právník zkušenosti s rozvodem a rodinným právem.

6

S jakou můžete přibližně počítat cenou? Cena za nesporné řízení se pohybuje v relaci od čtyř a půl do šesti tisíc, v případě složitějšího sporného řízení můžete počítat se zálohou okolo šesti tisíc a dále platbou podle množství úkonů a délky řízení. V případě sociální nouze spojené například s domácím násilím (viz Jak poznat domácí násilí) můžete zkusit obrátit se na organizace nabízející sociální pomoc včetně pomoci právní.

7

Kdy se zbavit Vašeho právníka? Pokud s právníkem nebudete spokojeni, najděte si nového. Toto rozhodnutí však dobře zvažte, vaše spory s právníkem nemusí být nutně proti smyslu věci. Právník má k celé záležitosti větší odstup než Vy a hodnotí věci s chladnější hlavou. Například právníkem navrhovaný kompromis, který se Vám může zdát nepřijatelný je nejvýhodnějším řešením v konečném důsledku i pro Vás. Pokud však máte pocit, že Váš právník nerespektuje Vaše přání, spolupráci s ním ukončete.

Tipy

Nemějte z právníků zbytečný strach. Jsou to taky lidi.

Varování

Vždy se předem informujte o ceně, ať se vyhnete nedorozumění.

Autor: MN
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak získat děti do péče | rady
Jak získat děti do péče | rady
Jak získat děti do péče | rady. Spory o děti bývají u soudních řízení o rozvodu předmětem nejtvrdších hádek a sporů. Je proto nutné se na tento leckdy…
Jak žádat střídavou péči o dítě
Jak žádat střídavou péči o dítě
Situace kolem péče o dítě, zejména po rozvodu, ale i rozchodu nesezdaných rodičů, se v posledních letech výrazně změnila. Soudy akceptují právo dítěte…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.