Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udržovat kolo | rady

Jak udržovat kolo | rady

Jak udržovat kolo | rady. Cyklistická sezóna pomalu ale jistě s příchodem babího léta končí. Svá kola budete uklízet a namísto nich budete připravovat lyže nebo snowboard pro nadcházející zimu. Abyste si užili dobrý pocit z jízdy na kole i příští rok, je potřeba jej udržovat. Jak na základní údržbu kola vám poradí následující řádky.

1

Dohuštění kol

Zkontrolujte správné dohuštění duše. Stačí kolo zmáčknout palcem a ukazováčkem. Plášť by měl být pevný, neměli byste jej snadno zmáčknout. Stejně jako u automobilů i u kol je uveden doporučený tlak huštění zboku na plášti. Naleznete-li dva údaje, pak pamatujte, že vyšší hodnota tlaku je určena pro silniční jízdu a nižší hodnota tlaku je určena pro jízdu v terénu. Tato hodnota představuje maximální hodnotu, na kterou byste měli plášť hustit. Proto raději hustěte plášť na doporučenou hodnotu tlaku. Překročíte-li doporučenou hodnotu, riskujete uvolnění a poškození pláště a tím i svou bezpečnost.

2

Hustilka

Rozhodně doporučuji pro huštění kol používat cyklistickou hustilku tzv. pumpičku. Tlakové kompresory na benzínových pumpách jsou příliš výkonné. Rozhodnete-li se hustit své kolo s jejich pomocí, pak postupujte opatrně a po etapách, aby nedošlo k přetlakování kol.

3

Ráfky

Zkontrolujte, zda jsou vaše ráfky kol v pořádku. Neměly by být promáčknuté, prasklé nebo příliš opotřebované.

4

Výplet kol

Stejně jako ráfky zkontrolujte výplet kol. Opět by neměly být prasklé, promáčknuté a jevit známky přílišného opotřebování. U výpletu je důležité, aby byl správně napnutý.

5

Vycentrování kol

Zda jsou kola správně vycentrovaná, zjistíte jednoduše. Roztočte kolo naprázdno a sledujte jeho pohyb. Kolo by se mělo točit bez výchylek do stran nebo do výšky.

6

Brzdy

Nejdůležitějšími součástmi, které by vás na brzdách měly zajímat, jsou brzdové čelisti a brzdové lanko. U brzdových čelistí zkontrolujte především jejich správnou vzdálenost vůči ráfku a jejich opotřebovanost. Poškozené nebo příliš opotřebované čelisti nechte raději vyměnit. Pro správnou funkčnost brzdových čelistí je nezbytné, abyste měli kola správně vycentrována. U brzdového lanka zkontrolujte, zda je správně dotaženo. Brzdové lanko by nemělo být roztřepené a poškozené.

7

Řetěz

Řetěz je nejvíce namáhanou částí jízdního kola. Řetěz by měl být čistý a namazaný. Pro jeho údržbu používejte speciální prostředky. Řetěz se časem vytahá a je potřeba jeho výměna. Tu přenechejte odbornému servisu. Vytahaný řetěz může nenávratně poškodit části řadícího systému, proto jeho údržbu nepodceňujte.

8

Umytí kola

Rozhodně nemyjte jízdní kolo pomocí wapky (vysokotlakého čističe). Kolo umývejte ručně. Řetěz a součásti řadícího systému umývejte speciálními odmašťovacími prostředky. Zbývající části kola můžete umýt klasickou mýdlovou vodou.

9

Mazání

Pro namazání jednotlivých částí kola jako jsou např. přehazovačka a především řetěz, používejte speciální přípravky přímo na jízdní kola. Při promazávání jednotlivých částí dávejte pozor, abyste přípravku nenanesli mnoho (přílišné množství způsobuje nadměrné usazování prachu a nečistot).

10

Uskladnění

Kolo skladujte v suchém a stinném prostředí. Před zazimování upusťte tlak z plášťů – alespoň na poloviční hodnotu (váha kola by je mohla poškodit). Je vhodné kolo ještě před zazimováním ošetřit antikorozním přípravkem.

Tipy

Typ ventilku

U kol rozeznáváme dva druhy ventilků: automobilový a galuskový. Při nákupu hustilky nebo náhradní duše musíte vědět, který typ ventilku vaše kolo má.

Autor: chiquita
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak vybrat dětskou helmu na kolo | rady
Jak vybrat dětskou helmu na kolo | rady
Jak vybrat dětskou helmu na kolo | rady. Nejen, že nošení helmy u jedinců mladších osmnácti let předepisuje zákon, ale zároveň se jedná o nejdůle…
Jak připravit jízdní kolo na sezónu
Jak připravit jízdní kolo na sezónu
Jak připravit jízdní kolo na sezónu | rady a tipy. Jaro se blíží a s ním i první vyjížďky na kole. Ať už bicykl používáte jen pro přepravu do práce, n…
Jak vybrat zámek na kolo | rady
Jak vybrat zámek na kolo | rady
Jak vybrat zámek na kolo | rady. Před výběrem zámku na kolo si musíte ujasnit, kolik kol chcete zamykat a jak by tedy měl být zámek dlouhý, zda chcete…
Jak vybrat cyklistické brýle | rady
Jak vybrat cyklistické brýle | rady
Jak vybrat cyklistické brýle | rady. Cyklistické brýle nejsou pouze praktickou pomůckou ve chvílích, když svítí sluníčko, ale také vaše oči ochrání př…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.