Přejít k hlavnímu obsahu

Jak si zřídit datovou schránku | rady

23. Březen 2023
Jak si zřídit datovou schránku | rady

Jak si zřídit datovou schránku | rady. Zřízení datové schránky je velmi jednoduché a nabízí se nám více možností, jak to lze učinit. Datová schránka se stala pro mnoho lidí povinná, především pro podnikatele a právnické osoby, které ještě nejsou zapsány v obchodním rejstříku. Údaje pro důležité úřady budou vyřizovány elektronicky. Ostatní se mohou pro datovou schránku svobodně rozhodnout. Její založení nám v mnohém zjednoduší život.

1

1. Jako první je potřeba navštívit pobočku České pošty a při sobě mít občanský průkaz. Podnikatelé u sebe musí mít aktuální výpis živnostenského rejstříku.

2. Na poště přejdeme k přepážce, která nabízí možnost “Czech POINT“. Můžeme navštívit i jakékoliv jiné kontaktní místo s tímto označením. Požádáme o formulář ke zřízení datové schránky, který musíme vyplnit. Stejným způsobem se žádá i o zrušení datové schránky. Pracovník kontaktního místa odešle informace z formuláře do informačního systému datových schránek ISDS.

3. Žádost se vždy potvrzuje podpisem, a pokud je formulář v pořádku odeslán a nenastanou komplikace, tak dojde ke zřízení datové schránky do tří pracovních dnů. Uživatel dostane kompletní přístupové údaje do své schránky.

4. Jestliže žadatel nějakým způsobem datovou schránku nedostane, tak bude kontaktován Ministerstvem vnitra, obvykle je to v případě špatných informací. Právnické osoby by měli mít s sebou listinné přílohy o rozhodnutí valné hromady.

5. Pokud nechcete navštěvovat pobočku Czech POINT, tak můžete žádost o datovou schránku vyřídit i online a to prostřednictvím stránek datoveschranky.info, kde je ke stažení elektronický formulář a také program nezbytný pro správné provedení, je také zapotřebí mít elektronický certifikát. Samotný formulář lze i pro fyzické podání vytisknout z internetu a přinést ho již vyplněný, ušetří vám to přinejmenším čas.

Autor: chorche
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak vybrat daňového poradce | rady
Jak vybrat daňového poradce | rady
Jak vybrat daňového poradce | rady. Daně patří mezi choulostivá témata a to především pro podnikatele. Pro nezkušené lidí je podání správně vyplněného…
Jak napsat úřední dopis - vzor
Jak napsat úřední dopis - vzor
Jak se má psát úřední dopis? Napsat formální úřední dopis se učí už na základní škole, potažmo na střední. Když má člověk smůlu, může si ho vytáhnout…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.