Přejít k hlavnímu obsahu

Jak přichystat pečené zeleninové hranolky s bylinkovým dipem | recept

Pečené zeleninové hranolky s bylinkovým dipem | recept. Nejlepší a nejoblíbenější jídla bývají někdy ta nejjednodušší. To platí i o následujícím receptu. Na přípravu je tento pokrm velice snadný. Potřebujete v podstatě pouze pár surovin, ostrý nůž, prkénko a troubu, která za vás vykoná většinu práce. V mezičase pečení hranolek se můžete pustit do přípravy vynikajícího bylinkového dipu podle následujícího receptu. K upečeným bramborám a zelenině se skvěle hodí volské oko.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat na hranolky:

  • 1 červenou cibuli
  • 1 větší červenou řepu
  • 4 brambory (staré)
  • 3 větší mrkve
  • ½ bulvy celeru
  • 2 kořeny petržele
  • 1 lžičku sladké papriky, sůl a pepř
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 vejce

Na dip si připravte:

  • 2 lžičky majonézy
  • 2 lžíce jogurtu
  • 1 lžíce zakysané smetany
  • hrst bylinek (bazalka, oregano, rozmarýn,..)
  • sůl a pepř na dochucení
  • 1 lžička dijonské hořčice
1

V prvním kroku si očistíme všechnu zeleninu. Mrkev, petržel, celer i řepu zbavíme slupky a nakrájíme na silnější hranolky, asi ve velikosti steakových. Brambory důkladně opereme, můžeme použít i nepoužitou houbičku na nádobí, abychom je zbavili přebytečných nečistot, protože je budeme péct i se slupkou. Brambory použijte staré, nových je škoda a na pečení se navíc ani příliš nehodí. Brambory nakrájíme na stejně velké kousky jako ostatní suroviny. Cibuli překrojíme na půl a nařežeme na plátky.

2

Následně potáhneme plech pečicím papírem. Brambory i zeleninu nasypeme na plech. Pokapeme asi 2 lžícemi slunečnicového oleje, nasypeme na ně koření i sůl a rukama prohazujeme, aby se všechno rovnoměrně obalilo v koření i oleji. Poté hranolky vložíme do trouby předehřáté na teplotu 200 °C.

3

V dalším kroku si přichystáme bylinkový dip. Do menší misky nalijeme jogurt, přidáme majonézu a zakysanou smetanu a prošleháme metličkou, aby se všechny ingredience důkladně propojily a vznikla hedvábná konzistence. Přisypeme sůl, pepř, přidáme dijonskou hořčici a promícháme. Bylinky opereme a nasekáme na drobné kousky. Můžeme použít pouze jednu bylinku nebo použít kombinace více oblíbených. Nakonec je zapracujeme do dipu.

4

V posledním kroku potřeme menší pánev trochou oleje, rozehřejeme ji a rozklepneme na ni postupně obě vejce a na menším plamenu je opečeme. Brambory se zeleninou se pečou podle velikosti hranolek 40–50 minut. Poté je vyjmeme z trouby, rychle rozdělíme na talíře, přidáme volské oko a podáváme s bylinkovým dipem.

Autor: marketahoz | Zobrazit autorská práva

fotografie archiv autorky

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články

Pizza z polenty | recept. Polenta je kaše připravená z kukuřičné mouky nebo krupice rozmíchané ve vodě. Podává se jako samostatný pokrm i jako příloha…
Řepný kečup | recept. Červená řepa je velice oblíbenou zeleninou. Obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek, např. kyselinu listovou, řadu minerálních…