Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit noky ze sladkých brambor se zeleninou | recept

05. Leden 2020

Noky ze sladkých brambor se zeleninou | recept. Sladké brambory neboli batáty mohou být využity stejně jako brambory klasické pro přípravu nejrůznějších příloh. Noky ze sladkých brambor mají výraznější chuť a zajímavou barvu, navíc jsou batáty plné cenných látek. Vyzkoušejte náš recept na noky ze sladkých brambor se zeleninou, kterou můžete libovolně obměňovat podle sezóny.

Co je potřeba

  • 2 středně velké batáty
  • 1 vejce
  • 1,5–2 hrnky polohrubé špaldové mouky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • čerstvá či mražená zelenina – např. mrkev, brokolice, květák, hrášek, zelené fazolky, paprika, cuketa, lilek apod.
  • 3 větší rajčata
  • trocha vody či zeleninového vývaru na podlití
  • sůl, pepř, mletý muškátový oříšek, čerstvé bylinky
1

Batáty oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kousky. V osolené vodě je uvaříme doměkka jako klasické brambory. Trvá to asi 15 minut.

2

Mezitím připravíme následujícím způsobem zeleninovou omáčku: Na olivovém oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a rozmačkaný česnek nakrájený na plátky. Poté přidáme na kousky nakrájenou zeleninu, osolíme ji a zalijeme trochou vody či vývaru.

3

Zeleninu podusíme, dokud nebude téměř měkká. Nakonec přisypeme kousky rajčat a po změknutí je rozmačkáme. Omáčku ochutíme pepřem a čerstvými bylinkami.

4

Vychladlé sladké brambory rozmačkáme vidličkou nebo zlehka promixujeme ponorným mixérem. Přidáme vejce, asi lžičku soli a špetku mletého nebo čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku. Postupně pak přisypáváme špaldovou mouku, dokud nevznikne vláčné nelepivé těsto.

5

Z těsta posléze vyválíme tenké válečky a nakrájíme je na kousky široké asi 2 centimetry. Vhodíme je do hrnce s osolenou vroucí vodou a vaříme na mírném ohni. Jakmile vyplavou na hladinu, můžeme je scedit.

6

Noky na talíři přelijeme zeleninovou omáčkou a případně posypeme strouhaným sýrem.

Noky ze sladkých brambor můžete také podávat jako přílohu třeba ke špenátu, omáčkám či dušenému zelí.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.