Přejít k hlavnímu obsahu

Jak se zbavit pálení žáhy

Pálení žáhy vás může trápit, když sníte něco, co máte rádi. Příčiny pálení žáhy hledejte v trávicím ústrojí. Způsobuje jej kyselina chlorovodíková, která v žaludku slouží k trávení potravy, stoupá do jícnu a dráždí jeho tkáň. To pociťujeme jako nepříjemné pálení. Pokud má člověk k pálení žáhy předpoklady, dojde k němu po požití hodně kořeněných jídel, tučných nebo smažených pokrmů, někdy i po konzumaci teplých buchet, po máku a alkoholu, kávy, sladkostí, čokolády, citrusových plodů, při pití obyčejné sodovky.. A vedlejší příčiny pálení žáhy? Stres, skryté choroby žlučníku nebo žaludeční vředy, oslabení zažívacího traktu a překyselení organismu. Pokud míváte pálení žáhy pravidelně, navštivte lékaře, protože pálení žáhy může být i příznakem vážnějších chorob.

Diskuze k článku

Přidat komentář

Dobrý den,reaguji na příspěvek o pálení žáhy.Před léty mne občas chytil žlučníkový záchvat,lékař doporučil operaci,kterou jsem absolvovala před 12 lety.od té doby neminul jediný den kdy by mne nepálila žáha.Můžu si jen říkat s tím klučinou z filmu "Knoflíková válka"kdybysem to věděla,tak bysem tam nechodila(na tu operaci).Přeju všem hezký den.

Hanka (neověřeno) | Po, 08/18/2014 - 13:31

In reply to by jolana13 (neověřeno)

Jestli vás pálí žáha stále po té operaci žlučníku,zajděte si k lékaři.Já chodím na kontrolu a jelikož mě ta žáha též pálila stále ,dal mi lékař prášky a mám klid.Beru denně jeden Apo ome.

Irena (neověřeno) | Ne, 02/09/2014 - 20:41

Na pálení žáhy skvěle zabírá kysané zelí.Vím,že to zní divně,ale je to tak.Někde jsem to četla,vyzkoušela a fakt to pomáhá.A ještě tělo dostane další vitaminy.A kdo nerad zelí,ať zkusí heřmánkový čaj.

Marie (neověřeno) | So, 08/15/2020 - 15:17

Na pálení žáhy mi nejlépe pomáhají banány, nebo večer 150 ml vlažného mléka a k tomu půlka rohlíku. Opravdu to pomáhá.

sara (neověřeno) | So, 08/16/2014 - 20:46

Mám velmi zajímavý nový poznatek. V poslední době mně začal pálit žáha (také) po rajčatech (kupovaných), která mám ráda s chlebem s máslem. No a letos jsem si vypěstovala rajčata svoje a po nich mně žáha nepálí :-). Škoda, že na celoroční zásobu to nestačí, ale i tak je to fajn.

Petr (neověřeno) | So, 08/16/2014 - 21:28

Ten zázrak, který vás zbaví žáhy, ale absolutně se jmenuje E M A N E R A, jsou to tobolky jedna denně a máte klid. Je to sice na lékařský předpis, ale funguje to na 100%. Mohu pít víno, a zajídat sladkým zákuskem nebo kynutoz teplou buchtou s mákem. Stačí ????
Petr

Olda (neověřeno) | So, 08/16/2014 - 23:16

Mě zase kdyř pálila žáha a to vždy příšerně hodně,tak mě vždy na sto procent pomohl obyčejný šumák,jedna sklenka a byl klid a na hodně dlouho a neomezoval jsem se v ničem.

Daniel (neověřeno) | Ne, 08/17/2014 - 00:06

Z výše uvedených receptů bych jedlou sodu nedoporučoval vůbec, je to začarovaný, pomůže od pálení, ale při častém použití dráždí žaludeční stěnu a tím si člověk koleduje o jiné potíže se samotným žaludkem. Nelze stanovit univerzální recept, každý jsme jiný a důvod pálení žáhy také. Mě osobně pomáhá půl citronu ve dvou decích vody, účinek je okamžitý, citron totiž, jako jediný citrusový plod, působí zásaditě. Pro neutralizaci kyseliny tedy ideální. Nehledě na skutečnost, že současně působí jako prostředek k odkyselení organismu, což může byt pomoc k odstranění jedné možné příčiny pálení žáhy - překyselení organismu. Neškodilo by tedy pít citronovou šťávu častěji, preventivně. Ještě upozornění na závěr. Po vypití citronové šťávy, řádně ústa vypláchnout čistou vodou a bezprostředně po požití nečistit zuby, jinak hrozí poškození zubní skloviny. Doufám, že mé zkušenosti aspoň někomu pomužou…:-)

jan peterka (neověřeno) | Út, 08/19/2014 - 15:19

Okamžitě a trvale zabírá 1 lžíce plnotučné hořčice.

tokr (neověřeno) | Po, 05/04/2015 - 14:33

všechny zdravím, je mnoho rad dobrých ale i špatných a to např. soda. vyzkoušejte 0.1 -až 1 gram kuchyňské soli rozpustit v ústech asi 3-4 minuty poté spolknout. vyzkoušené po chvilce vás žáha přestane pálit, nebo na sklenici vody 1 lžíce octa, najednou vypít půl sklenice. zvýšené kyseliny neexistují, ve skutečnosti způsobuje pálení žáhy proniknutím žluče jater a tripsinů slinivky břišní do žaludku z dvanáctniku. Žluč a tripsiny jsou velmi zásadité látky, které ničí žaludeční stěny. proto je potřeba použit kyselou látku. pálení žáhy přejde po přísunu kyselých látek, kdy žaludku zajistíme přísun těchto látek uzavře se vratník mezi žaludkem a dvanáctníkem.

Láďa (neověřeno) | St, 01/14/2015 - 15:57

Žádná chemie, ověřené, d o p o r u č u j i !!! Stačí rozkousat (kdo na to nemá zuby, nasekat, event. rozdrtit v hmoždíři) 5 - 7 hořkých mandlí, t.z. se slupkou, (tak, jak je koupíte v každém obchodě s potravinami) která neutralizuje kyselinu žaludeční a je po problému. Poradila mi to hodně stará babička a funguje to !!!

jozef (neověřeno) | So, 08/16/2014 - 13:55

neje dobre sediet v kresle pokrceny lebo brucho tlaci na branicu a zacne palit zaha aj tesne opasky a nohavice.liek na palenie je nastruhany zazvor zaliaty vriacou vodou vypit odstaty bez cukru.

Další zajímavé články

Jak zmírnit bolest zubu
Jak zmírnit bolest zubu | rady a tipy. K nejhorším bolestem patří bolest zubu. Jen málokdo se může pochlubit tím, že ji nikdy nezažil. Ačkol…
Jak na citlivé zubní krčky
Jak na citlivé zubní krčky | rady a tipy. Jakmile zuby začnou bolet, je zle. Často si myslíme, že jde o zubní kaz, ale někdy jsou na vině bolavé, obna…
Jak bojovat s bolestí krční páteře
Jak bojovat s bolestí krční páteře | rady a tipy. Bolest krční páteře a s ní související další problémy bohužel v současné době trápí velkou spoustu l…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.