Přejít k hlavnímu obsahu

Jak správně uskladnit brambory

12. Říjen 2019

Předtím, než brambory uložíme, necháme je od sklizně tak 2-3 týdny vydýchat v suchu a teple. Brambory před uskladněním nejprve zbavíme přebytečné zeminy. V žádném případě brambory neomýváme. Zeminu na bramborách odrolíme rukou po zaschnutí. Sklep před použitím je třeba uklidit a pořádně vyčistit a nebo i vysířit.

Co je potřeba

sklep, dřevěné bedýnky, netkaná textilie, dřevěné uhlí

1

Brambory neuskladňujeme ve vrstvě vyšší než 80 cm. Nejlepší je brambory uložit do dřevených beden, s mezerami mezi jednotlivými mezerami mezi laťkami.

2

Teplota při uskladnění brambor nesmí být nižší než 4 °C, jinak brambory zesládnou. Je také potřeba chránit je před světlem, aby neklíčily. Pokud se tak už stane, brambory s klíčky delšími než 5 cm již nekonzumujeme! Obsahují totiž stejně jako nezralá rajčata solanin a ten je jedovatý. Osvědčenou pomůckou proti klíčivosti brambor je vložit pod ně, asi tak na vzdálenost dlaně, dřevěné uhlí. Použít k tomu lze rošt. Brambory si tak lépe zachovají svou svěžest. Ideální vlhkost v místě uskladnění se má pohybovat kolem 55 %. Skladovací místnost musíme řádně a pravidelně větrat, aby se na jejích zdech neusazovala vlhkost, která se z brambor vypařuje.

3

Dřeveným popelem je možno ošetřit brambory zaseknuté a nebo jinak poškozené. Ale i přesto se musí spotřebovat jako první. Uskladněné brambory je možné přikrýt netkanou textilií, ale tak, aby se pod ní brambory nezapařovaly.

4

Hlíza prochází třemi fázemi: Období po sklizni (15-18 °C), období vegetačního klidu (4-8 °C) a období přechodu ke klíčení. Uskladnění brambor je možné i v bytě, například v komoře, špajzu apod. Ale není možné, skladovat je zde dlouhodobě. Bramborám, o kterých víme, že je budeme ponechávat na sadbu, bude stačit teplota při uskladnění 2-4°C.

Autor: ZBohdalova
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak využít naklíčený česnek
Jak využít naklíčený česnek | rady a tipy. Česnekové stroužky, které na jaře změknou a vyraší jsou už chuťově velmi mdlé. Vyčpělé, jak by řekly naše b…
Jak správně zmrazit zeleninu
Když sezóna čerstvé zeleniny skončí, co nestihneme zpracovat hned, musíme co nejlépe uskladnit na horší časy. Výbornou metodou uchování zeleniny přes…
Jak vyrobit domácí hnojivo na růže
Přírodní hnojivo, které si navíc vyrobíte za pár korun doma nebo dokonce k jeho výrobě využijete zbytky z kuchyně, je určitě to nejlepší, co…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.