Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat kynuté borůvkové knedlíky | recept

Jak udělat kynuté borůvkové knedlíky | recept

Jak udělat kynuté borůvkové knedlíky | recept. Kynuté borůvkové knedlíky jsou v posledních letech hitem denní nabídky restaurací na horských chatách, nejvíc na krkonošských boudách. Je to stylové, ale… Za horské kynuté borůvkové knedlíky platíme vysokohorsku cenu. Nám to ale nevadí, protože my víme, jak si doma udělat kynuté borůvkové knedlíky za pár korun. Pojďme na to.

Co je potřeba

polohrubá mouka
mléko, vejce, sůl, cukr
borůvky
co kdo rád na posypání

1

Na přípravu domácích kynutých borůvkových knedlíků potřebujeme čerstvé borůvky, případně borůvky zavařené ve vlastní šťávě. Trochu riskantní je použití borůvek mražených, hrozí sražení těsta. Ale v zásadě lze použít i zmrazené ovoce (jen je musíme nechat povolit). Dále potřebujeme suroviny na přípravu jednoduchého kynutého těsta.

Na přípravu domácích kynutých borůvkových knedlíků potřebujeme čerstvé borůvky, případně borůvky zavařené ve vlastní šťávě. Trochu riskantní je použití borůvek mražených, hrozí sražení těsta. Ale v zásadě lze použít i zmrazené ovoce (jen je musíme nechat povolit). Dále potřebujeme suroviny na přípravu jednoduchého kynutého těsta.
2

Do zadělávací mísy prosejeme půl kilogramu polohrubé mouky. Rozmícháme v ní půl lžičky soli a lžíci cukru. Ve dvou deci mírně vlahého mléka rozkvedláme jedno celé vejce a půl balíčku kvasnic. Směs vlijeme do důlku v mouce a chvíli počkáme, až kvasnice začnou vzcházet. Pak nejlépe hnětačem vypracujeme vláčné hladké těsto.

Do zadělávací mísy prosejeme půl kilogramu polohrubé mouky. Rozmícháme v ní půl lžičky soli a lžíci cukru. Ve dvou deci mírně vlahého mléka rozkvedláme jedno celé vejce a půl balíčku kvasnic. Směs vlijeme do důlku v mouce a chvíli počkáme, až kvasnice začnou vzcházet. Pak nejlépe hnětačem vypracujeme vláčné hladké těsto.
3

Těsto necháme asi půl hodiny kynout (nebo déle, jestliže kyne pomalu). Pak je překlopíme na pomoučenou pracovní plochu a rozválíme na silnější placku, kterou rozřežeme na pravidelné čtverce. Nebo z těsta v míse ostrou lžicí nebo nožem vykrájíme stejné kousky a roztáhneme je do čtverců. Na každý položíme hromádku borůvek.

Těsto necháme asi půl hodiny kynout (nebo déle, jestliže kyne pomalu). Pak je překlopíme na pomoučenou pracovní plochu a rozválíme na silnější placku, kterou rozřežeme na pravidelné čtverce. Nebo z těsta v míse ostrou lžicí nebo nožem vykrájíme stejné kousky a roztáhneme je do čtverců. Na každý položíme hromádku borůvek.
4

Do velkého kastrolu dáme vařit vodu se lžičkou soli. Knedlíky pečlivě uzavřeme a zakulatíme. Když používáme čerstvé borůvky, necháme knedlíky ještě chvíli kynout. Při použití zavařených nebo zmrazených borůvek knedlíky hned zaváříme do vody (uvolněná šťáva by mohla prosakovat spojem.

Do velkého kastrolu dáme vařit vodu se lžičkou soli. Knedlíky pečlivě uzavřeme a zakulatíme. Když používáme čerstvé borůvky, necháme knedlíky ještě chvíli kynout. Při použití zavařených nebo zmrazených borůvek knedlíky hned zaváříme do vody (uvolněná šťáva by mohla prosakovat spojem.
5

Kynuté borůvkové knedlíky vložíme jeden po druhém do vody (opatrně, abychom se neopařili, a nebo pomocí nějakého vhodného náčiní). Knedlíky klesnou ke dnu. Počkáme, až se voda začne znovu vařit a po minutě knedlíky opatrně podebereme a odloupneme ode dna.

Kynuté borůvkové knedlíky vložíme jeden po druhém do vody (opatrně, abychom se neopařili, a nebo pomocí nějakého vhodného náčiní). Knedlíky klesnou ke dnu. Počkáme, až se voda začne znovu vařit a po minutě knedlíky opatrně podebereme a odloupneme ode dna.
6

Kynuté borůvkové knedlíky vaříme čtyři minuty po jedné straně, pak je všechny obrátíme a vaříme další čtyři minuty. Potom je dobré jeden knedlík vyjmout, nití jej rychle rozříznout – abychom zjistili, zda nejsou uprostřed ještě syrové.

7

Uvařené borůvkové knedlíky vyndáváme zase jeden po druhém z vody a každý hned několikrát propíchneme, aby se nesrazily (uvolní se tak pára uvnitř knedlíku). Skládáme je do mísy a trochu pomastíme máslem, aby se neslepovaly. Podáváme je sypané cukrem, perníkem nebo tvarohem s trochou rozpuštěného másla. Můžeme také polít přislazenou zakysanou smetanou nebo zdobit i šlehačkou, ale pravou, ta ze spreje rychle zřídne.

Uvařené borůvkové knedlíky vyndáváme zase jeden po druhém z vody a každý hned několikrát propíchneme, aby se nesrazily (uvolní se tak pára uvnitř knedlíku). Skládáme je do mísy a trochu pomastíme máslem, aby se neslepovaly. Podáváme je sypané cukrem, perníkem nebo tvarohem s trochou rozpuštěného másla. Můžeme také polít přislazenou zakysanou smetanou nebo zdobit i šlehačkou, ale pravou, ta ze spreje rychle zřídne.
Autor: eliska1544
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak udělat borůvkové knedlíky | recept
Jak udělat borůvkové knedlíky | recept
Domácí borůvkové knedlíky | recept. Borůvkové knedlíky můžeme připravovat i jindy než jen v borůvkové sezoně. Na borůvkové knedlíky lze dobře využít i…
Jak upéct borůvkový chlebíček | recept
Jak upéct borůvkový chlebíček | recept
Jak upéct borůvkový chlebíček | recept. Hledáte moučník, který snadno zabalíte na výlet nebo piknik? Vyzkoušejte borůvkový chlebíček. Borůvky jsou sch…
Jak připravit borůvkový dort | recept
Jak připravit borůvkový dort | recept
Jak připravit borůvkový dort | recept. Borůvkový dort je slavnostní jemný cukrářský výrobek určený k rychlejší spotřebě. Výhodou nabízeného předpisu j…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.