Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat kynuté ovocné knedlíky | recept

Kynuté ovocné knedlíky – „blbouny“ – jsou na přípravu poměrně levné. Jejich příprava je rovněž velmi efektivní – kynutím a varem hodně nabydou. Vařit kynuté knedlíky se vyplatí, když se nás u stolu sejde víc. Udělat kynuté ovocné knedlíky ale není úplně jednoduché, proto se do nich někteří kuchaři neradi pouštějí. Jak udělat kynuté ovocné knedlíky? Přinášíme recept a návod na jejich přípravu.

Co je potřeba

  • Suroviny podle předpisu
  • Ovoce
  • Vybavená kuchyně
1

Kynuté ovocné knedlíky plníme obvykle hodně aromatickým a šťavnatým ovocem. Volíme ovoce ostřejší chuti – meruňky, borůvky, jahody, višně. Uvařené ovocné kynuté knedlíky mají větší podíl těsta, takže se do nich příliš nehodí ovoce mdlé nebo méně šťavnaté (hrušky, jablka).

2

Kynuté ovocné knedlíky můžeme také plnit marmeládami výrazné chuti nebo švestkovými či jablečnými povidly. Případně lze na kynuté ovocné knedlíky využít i ovoce mražené (jahody, borůvky, rybíz) nebo zavařené ve vlastní šťávě (borůvky, švestky).

3

Kynuté těsto na ovocné knedlíky připravíme z půl kilogramu hrubé nebo polohrubé mouky, čtvrt litru mléka, soli, jednoho balíčku droždí a jednoho vejce. Do těsta na kynuté ovocné nepřidáváme tuk ani cukr, proto je těsto výrobně levné. Polovinu mléka ohřejeme, aby bylo vlažné. Rozmícháme v něm kvasnice a necháme vzejít (nabyde a tvoří se v něm bubliny).

4

Mouku prosejeme do mísy, aby se provzdušnila (někdo to nedělá). Rozmícháme v ní kávovou lžičku soli. Ve zbytku mléka rozkvedláme vajíčko. Kvásek a mléko s vejcem nalijeme do těsta, vypracujeme tužší vláčné a kompaktní těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinu kynout (protože v těstě není cukr, kyne těsto pomaleji než těsta na buchty).

5

Z vykynutého těsta vykrajujeme ostrou lžicí nebo nožem stejně velké kousky. Zakulatíme je a pak roztáhneme na čtverce. Doprostřed vložíme ovoce. Z těsta vytvoříme jakýsi „raneček“, který stisknutím dobře uzavřeme. Hotový knedlík položíme spojem dolů na pomoučený tác na nepoužívané místo na vále. Necháme je ještě asi deset minut odpočívat a kynout.

6

Dáme vařit vodu. Volíme velký kastrol nebo hrnec, aby v něm knedlíky měly dost místa. Vodu osolíme lžičkou soli. Kynuté ovocné knedlíky opatrně (abychom je nerozbalili) vkládáme do vřící vody. Přikryjeme poklicí. Vaříme pět minut, pak knedlíky obrátíme a vaříme dalších pět minut (záleží na velikosti). Uvařenost knedlíku můžeme prověřit tak, že jeden vytáhneme z vody a nití jej přeřízneme.

7

Uvařené kynuté ovocné knedlíky vybíráme z vody drátěnou naběračkou a hned třemi rychlými vpichy propíchneme (viz titulní foto). Hodí se k tomu třeba špičatý nůž nebo dvojzubá vidlička. Když knedlík nepropícháme, srazí se, vytvoří se v něm tak zvaný brousek – a to je chyba nenapravitelná.

8

Uvařené kynuté ovocné knedlíky sypeme podle zvyklostí: cukrem, skořicí, mákem, perníkem, tvarohem, osmaženou strouhánkou a poléváme rozpuštěným máslem nebo přislazenou smetanou.

9

Zbylé knedlíky ohříváme na páře (a to i v mikrovlnce).

Autor: eliska1544
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak uvařit smažené ovocné "knedlíky"
Jak uvařit smažené ovocné "knedlíky" | recept na domácí ovocné koblihy. Další recept ze sbírky, který jsem vyzkoušela. Skutečně je (na hodně starém no…
Jak zavařit hrušky v medu | recept
Jak zavařit hrušky v medu | recept. Domácí kompoty se hodí mít v zásobě ve sklepě nebo spíži. V zimě je využijete na výborné koláče, dezerty nebo…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.