Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat salát Polír (neapolský) | retro recept

salát polír, neapolský, pikant

Neapolský salát má ostrou více či méně pálivou chuť. Je ochucen zálivkou s rajským protlakem nebo kečupem. V západních Čechách se s ním můžete setkat i v restauracích, ovšem pod názvem Polír. Na internetu recept koluje v mnoha obměnách a dokonce se některé zdroje odvolávají na tehdejší socialistické normy na studené pokrmy. Mám k dispozici normy z roku 1962, kde tento salát není. Pátrala jsem dále, údajně je v Recepturách studených pokrmů z roku 1976, ale nemám to ověřené. Pokud někdo víte více, budeme rádi za příspěvek v diskusi.

 

Co je potřeba

Na 1 kilogram salátu:

  • 450 g měkkého salámu
  • 170 g cibule
  • 100 g sterilovaných feferonek
  • 100 g sladkokyselých okurek
  • 80 g naložené červené papriky
  • 80 g rajčatového protlaku
  • 60 g oleje
  • 20 g hořčice
  • 15 g cukru
  • 10 g soli
  • 8 g worcesterské omáčky
  • 5 g česneku
  • 2 g mletého černého pepře
1

Jak postupovat krok za krokem

Salám nakrájejte na tenké nudličky. Ve výrobnách se do salátů dává levný výrobní salám. Doporučuji raději salám lyonský (Lyoner), zkuste se podívat v jednom známém řetězci, za hranicemi ho prodávají již nakrájený na nudličky, možná, že v ČR také. Dobrý bude i salám Junior.

2

Okurky, feferonky a papriky slijte a nechte okapat. Okurky nakrájejte na kostičky, feferonky, papriky a cibuli na proužky. Česnek utřete nebo protlačte lisem.

3

Olej, worcester, rajský protlak, hořčici, pepř, sůl a cukr prohřejte společně v kastrůlku. Horkým nálevem zalijte připravené ingredience a salát dobře promíchejte. Nechte ho nejméně hodinu rozležet, když vydržíte, druhý den bude ještě lepší. Uchovávejte ho v chladničce, spotřebujte do tří dnů.

4

Jak salát nejlépe podávat

Tento pikantní salát chutná velmi dobře teplý i studený. Podávejte s běžným pečivem, tak jak každému nejlépe vyhovuje. Pokud si chcete opravdu maximálně pochutnat, naneste ho na topinky.

Tipy

Místo rajčatového protlaku můžete do zálivky zamíchat ostrý či sladký kečup.

 

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články