Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit šťavnatý zeleninový salát s horkou olejovou zálivkou ze sójové omáčky

Jak připravit šťavnatý zeleninový salát s horkou olejovou zálivkou ze sójové omáčky. I z běžně používaných druhů zeleniny lze připravit salát zcela výjimečný a netradiční.  Kousky čerstvé zeleniny přitom stačí jen promíchat s výraznou zálivkou z horkého oleje, kopru, česneku a sójové omáčky. Právě takto připravená zálivka daleko lépe rozvine své chutě a snadněji prostoupí zeleninou.

Co je potřeba

  • 3 salátové okurky
  • 4 rajčata
  • 2 mrkve
  • 3 různobarevné papriky
  • 4 stonky jarní cibulky

Na olejovou zálivku:

  • 3 lžíce najemno nasekaného čerstvého kopru
  • 2 stroužky česneku
  • 70 ml rostlinného oleje
  • 2-3 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • sůl a pepř dle chuti
1

Salátové okurky omyjte, a i se slupkou je nakrájejte na menší špalíčky. Spolu s nahrubo nastrouhanou mrkví je pak ve velké míse promíchejte.

2

Přidejte na tenké proužky nakrájené papriky a na slabé měsíčky nakrájená rajčata. Velká rajčata překrojte ještě napůl.

Tento salát je připravený ze zelené a červené papriky, ale skvěle chutná i se žlutou paprikou či kapií.  

3

Jako poslední vmíchejte najemno nasekanou jarní cibulku.

4

Nyní v misce promíchejte najemno nasekaný kopr s prolisovaným česnekem, čímž vytvoříte základ zálivky.

5

Směs okořeňte solí, pepřem, sladkou paprikou a zakápněte octem se sójovou omáčkou.

6

Na závěr přilijte horký olej a promíchejte.

7

Takto připravenou zálivku vlijte k zelenině a důkladně promíchejte, aby se obalil každý kousek zeleniny.

Před podáváním nechejte alespoň hodinu odležet.

  • Poměrně výraznou pikantnost, ale v kontextu s ostatními surovinami skvělou chuť i vůni, salátu dodáte, pokud do zálivky přidáte špetku čili koření. Použijte jej ale opravdu špetku, jelikož čili podpořené horkým olejem svou chuť skutečně výrazně umocní.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články