Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat pikantní mrkvový salát se sýrem | nejlepší recept

Jak udělat pikantní mrkvový salát se sýrem | nejlepší recept

Dnešní návod na pikantní mrkvový salát se sýrem je rozhodně nezvyklý a nepříliš známý. Chutná ale výborně a určitě si zaslouží vaši pozornost. Nevím, kdo je autorem receptu, ani kde byl uveřejněn, dostal se ke mně do sbírky napsaný na kousku stránky ze školního sešitu. Ačkoli saláty z mrkve nemusím, tak o tento mě bylo líto se dělit, je nejlepší, co jsem kdy ochutnala. Pokud někdo ví, z jaké knihy recept pochází, prosím, podělte se o informaci v diskusi.

Co je potřeba

  • 300–350 g mrkve
  • 2–3 rajčata
  • 1 středně velká cibule
  • 1 feferonka
  • 200 g ementálu (goudy, eidamu)
  • olivový nebo slunečnicový olej
  • sůl
  • jablečný nebo bílý vinný ocet

Příprava mrkve a proč ji nejprve osmahnout

Mrkev očistěte, nastrouhejte ji na spirály (nudličky, tenké hranolky) a 4 minuty (i déle) ji poduste pod pokličkou na lžíci oleje. Musí zůstat tvrdší, nesmíte ji nechat zcela změknout. Přeložte ji do misky a před dalším krokem ji nechte vychladnout.

Určitě vás překvapí, že mrkev budete tepelně zpracovávat a myslíte si, že se připravíte o cenné vitamíny. Není to tak úplně pravda. Konzumací vařené mrkve se do těla vstřebá až polovina obsaženého beta karotenu, ze syrové jen asi jedna čtvrtina. Důležité je mrkev připravovat na malém množství tuku. Beta karoten (provitamin A) patří mezi významné antioxidanty a chrání organismus před volnými radikály. Má příznivý vliv na pokožku, zrak, sliznice a imunitní systém. Najdete ho i v rajčatech, žluté a červené paprice, ale i ve špenátu a petrželi.

Přečtěte si rady, jak nejlépe využít mrkev pro zdraví.

mrkev nakrájená spirálovým kráječem

Jaký sýr vybrat, aby salát chutnal co nejlépe

Další nejvíce zastoupenou ingrediencí je tvrdý sýr. Hodně záleží na tom, jaký sýr máte v oblibě. Salát připravuji s ementálem, jeho chuť s mrkví perfektně ladí. Vyzkoušet můžete i jiný druh nebo směs sýrů. Sýr nastrouhejte na hrubé nudličky a promíchejte s vychladlou mrkví.

V poznámce u receptu je uvedeno, že salát chutná i se sýrem balkánského typu, vyzkoušené to nemám.

nastrouhaný ementál

Jak salát ochutit a dokončit

Zbývá jen závěrečné doladění a dochucení. Do salátu přidejte na malé kousky nakrájená rajčata. Pokud máte možnost, vyberte oválná rajčata, mají méně vody. Chcete-li si usnadnit práci, volte cherry rajčata, stačí je překrájet na 3–4 kousky. Feferonku přidávejte podle toho, jak je ostrá a jak pikantní salát chcete mít, ochutnávejte. Osolte podle chuti, zalijte olejem, promíchejte, nechejte zhruba 15 minut odležet v chladu a pak můžete podávat. Salát je opravdu skvělý.

hotový mrkvový salát

Další zajímavé recepty na saláty z mrkve 

Připravte si podle tohoto článku chutné mrkvové saláty:

  • mrkvový salát s jablky

  • mrkvový salát s pomerančem

  • mrkvový salát s křenem

  • mrkvový salát s kyselým zelím

  • mrkvový salát s kečupem

  • mrkvový salát s celerem

  • mrkvový salát s banánem a pomerančem

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.