Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct řepové brownies bez lepku, které chutnají malým i velkým

02. Srpen 2025

Právě nám na zahrádkách nebo ve vyvýšených záhonech klidně na terase dorůstá zdravá a výtečná červená mrkev. Jestli ji máte rádi, určitě nějaké recepty, do nichž je zakomponovaná, znáte. Ale zkusili jste s jejím přispěním upéct brownies? Ty jsou všeobecně velmi oblíbené a právě s řepou chutnají skvěle. Potěší vás vláčností, vlhkostí, nadýchaností. Zkuste je a nebudete litovat.

Co je potřeba

Na menší plech nebo formu 20x20 cm:

  • 250 g vařené nebo pečené červené řepy (oloupané)
  • 100 g hořké čokolády (alespoň 70 %)
  • 100 g másla (nebo kokosového tuku)
  • 2 vejce
  • 80–100 g třtinového cukru nebo medu (dle chuti)
  • 50 g kakaa (ideálně holandského)
  • 50 g mletých ořechů nebo mandlové mouky (případně hladké mouky)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli

Postup

  1. Připravte řepu:
    Uvařenou nebo pečenou řepu nakrájejte na kousky a rozmixujte do hladkého pyré.
  2. Rozpusťte čokoládu s máslem:
    Ve vodní lázni nebo v mikrovlnce pomalu rozpusťte čokoládu s máslem. Nechte mírně zchladnout.
  3. Smíchejte mokré suroviny:
    Vejce vyšlehejte s cukrem, přidejte vanilkový extrakt a pyré z řepy. Poté vmíchejte rozpuštěnou čokoládu s máslem.
  4. Přidejte suché ingredience:
    Vmíchejte kakao, mleté ořechy nebo mouku, prášek do pečiva a špetku soli. Těsto by mělo být hutné, ale vláčné.
  5. Pečte:
    Přelijte do vymazané nebo pečicím papírem vyložené formy a pečte v troubě předehřáté na 170 °C asi 25–30 minut. Vnitřek má zůstat vláčný, ne přesušený.
  6. Nechte vychladnout:
    Před krájením nechte úplně vychladnout, ideálně několik hodin v lednici – struktura ztuhne a dezert bude ještě lepší.

Tipy

  • Místo másla můžete použít kokosový olej pro veganskou verzi (a nahradit vejce lněným „vajíčkem“).
  • Pro výraznější chuť přidejte do těsta trochu mleté kávy nebo špetku chilli.
  • Skvěle chutná i s ořechy navrchu nebo zakápnuté rozpuštěnou čokoládou.

Řepové brownies jsou krásně tmavé, vláčné a mají příjemnou čokoládovou chuť – řepa dodá barvu, šťavnatost a trochu sladkosti, ale její chuť není výrazná. Skvělá varianta pro děti, návštěvy i zdravější mlsání!

Autor: redakce
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct avokádové brownies | recept
Jak upéct avokádové brownies | recept
Jak upéct avokádové brownies | recept. Tmavý, až černý moučník úžasně vláčné konzistence, protkaný hořkou čokoládou a kakaem, to je  brownies. V…
Jak připravit cuketové brownies | recept
Jak připravit cuketové brownies | recept
Cuketové brownies | recept. Cuketa je všestranná letní zelenina. Jejím největším problémem však je, že se jí urodí hodně naráz. Pokud vám dochází nápa…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.