Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct avokádové brownies | recept

Jak upéct avokádové brownies | recept. Tmavý, až černý moučník úžasně vláčné konzistence, protkaný hořkou čokoládou a kakaem, to je  brownies. V tomto případně netradičně s avokádem, které  zajistí, že tato luxusní dobrota bude ještě vláčnější než obvykle. Avokádo dokonale nahradí máslo a díky němu použijete opravdu nepatrné množství mouky. A pokud k doslazení použijete sirup místo cukru, máte hotovou fit verzi.

 

Co je potřeba

Uvedené množství odpovídá koláčové formě o průměru 28 cm

  • 2 zralá avokáda
  • 150 g čokolády na vaření
  • 20 g másla
  • 3 vejce
  • 100 ml čekankového sirupu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • špetka soli
  • 1 lžíce špaldové hladké mouky
  • 50 g kakaa
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva

 

 

1

Ve vodní lázni nechejte pomalu rozpouštět čokoládu s máslem.

2

Do nádoby vhodné na mixování nebo přímo do mixéru vložte kousky opravdu zralých avokád, přidejte vajíčka, čekankový sirup, vanilkový extrakt a špetku soli. Čekankový sirup můžete vyměnit i za jiné tekuté sladidlo. Chuťově ladí avokádový i datlový sirup a  samozřejmě med.

3

Vše rozmixujte dohladka a přelijte do mísy.

4

Přidejte rozpuštěnou čokoládu.

5

Na závěr do směsi přimíchejte mouku, kakao, prášek do pečiva a jedlou sodu.

6

Těsto rozprostřete do formy vyložené pečicím papírem a pečte v předem vyhřáté troubě při 175 ˚C přibližně 25–35 minut (horkovzdušná trouba 160 °C 25 minut). Zde výrazně záleží na typu trouby. Ke konci pečení proto brownies kontrolujte píchnutím párátka. To ale, odlišně od jiných koláčů a buchet, nemůže být po vytažení z těsta suché. Měly by na něm uvíznout malé vlhké drobečky, které ovšem již nebarví. Povrch by měl být suchý a pružný na dotek.

7

Po vytažení z trouby nechejte zchladnout ve formě, postupně díky zbytkovému teplu zpevní do ideální konzistence.

Po vychladnutí a řádném zatuhnutí krájejte na obdélníčky, které jsou pro brownies typické. Podávejte jen tak, případně ozdobené šlehačkou.

A jeden skvělý tip: lžíci špaldové mouky nahraďte lžící mouky kokosové. A nemusíte mít obavy, brownies i tak drží krásně pohromadě.

Neměla jsem, vzhledem k množství těsta, odpovídající velikost hranaté formy. Pokud máte možnost, zvolte samozřejmě hranatou, aby brownies byly správné kostičky a ne koláč.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak na zdravý avokádový dezert | recept
Avokádový dezert | recept. Víte, co je to hrušovec přelahodný? Pod tímto malebným názvem se skrývá dnes běžně známé avokádo, přesněji avokádo je plode…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.