Přejít k hlavnímu obsahu

Jak bez mouky upéct luxusní ořechovo-čokoládový brownie koláč s čokoládovým krémem | recept bez lepku

 Jak bez mouky upéct luxusní ořechovo-čokoládový brownie koláč s čokoládovým krémem | recept bez lepku

Působivé spojení lískových ořechů s čokoládou, které prostupuje jak kakaově temným, vláčným a moukou netknutým korpusem, tak i dotuha vyšlehaným smetanovým krémem, dá za vznik oslnivému moučníku s nepřekonatelnou, výrazně intenzivní chutí. Recept je bez lepku vhodný i pro celiaky.

Co je potřeba

Z uvedeného množství surovin upečete koláč o velikosti 28 cm

Na tmavý korpus:

  • 50 g čokolády na vaření
  • 50 ml silného espressa
  • 4 vajíčka
  • 120 g krupicového cukru
  • 40 g holandského kakaa
  • 150 g mletých lískových ořechů

Na čokoládový krém:

  • 250 ml 33% smetany ke šlehání
  • 50 g čokolády na vaření
  • 100 g mléčné čokolády
  • 50 g mletých lískových ořechů
  • 1 lžička vanilkového aroma

+ mleté lískové ořechy na posyp (dle chuti lze i kakao či najemno nastrouhaná čokoláda)

1

Ze všeho nejdříve nalijte smetanu ke šlehání do kastrůlku a pomalu ji za stálého míchaní zahřívejte téměř k bodu varu. Poté v ní nechejte rozpustit oba druhy čokolády.

smetana s čokoládou jako základ
2

Do horké čokoládové smetany vsypejte mleté lískové ořechy určené do krému, provoňte vanilkovým aroma, promíchejte a nechejte v pokojové teplotě zchladnout, následně i vychladit v lednici.

čokoláda rozpuštěná ve smetaně
3

Nyní ve vodní lázni rozpusťte čokoládu potřebnou do těsta.

čokoláda na těsto
4

K tekuté čokoládě přilijte předem uvařenou silnou černou kávu a nechejte zchladnout.

čokoláda s kávou
5

Vajíčka rozklepněte, oddělte bílky od žloutků a z bílků vyšlehejte pevný sníh.

Žloutky smíchejte s cukrem a společně při vysokých otáčkách šlehejte elektrickými metlami, dokud se cukr zcela nerozpustí a směs nezíská bělavou barvu.

cukr s vejci
6

Při nižším výkonu pak zapracujte zchladlou čokoládu s kávou.

příprava těsta
7

Přisypejte mleté ořechy s kakaem.

ořechy s kakaem
8

Nakonec stěrkou zlehka a jemně vmíchejte sníh z bílků.

zapracování bílkového sněhu
9

Nadýchané těsto přesuňte do koláčové formy a pečte v předehřáté troubě při 170 °C (horkovzdušná trouba 150 °C) cca 25 minut tak, aby střed těsta byl při vytažení formy z trouby ještě trochu měkký, jakoby nedopečený.

upečený korpus bez lepku
10

Zatímco upečený korpus chladne, vytáhněte čokoládovo-smetanovou směs z lednice a šlehačem vyšlehejte v pevný krém.

příprava krému
11

Nadýchaný krém pak v rovnoměrné vrstvě naneste na korpus a stěrkou uhlaďte.

potírání korpusu krémem
12

Na závěr povrch zasypejte mletými ořechy, které lehce dlaní přitiskněte a v chladu nechejte dobře zatuhnout. Poté hotový bezlepkový koláč nakrájejte na jednotlivé klínky.  

dokončení bezlepkového moučníku

Tipy

Jak korpus, tak těsto můžete přizpůsobit svým chutím a pracovat například s větším množstvím mléčné čokolády, nebo naopak připravit koláč vyloženě jen z hořké čokolády. Stejně tak variabilní je i použití ořechů, kdy například vlašské ořechy jsou v koláči opravdu fantastické.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.