Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct tatranské hvězdičky | recept

Jak upéct tatranské hvězdičky | recept. Na vánoční tabuli zaujmou tatranské hvězdičky svou nevtíravě jemnou chutí. Tradiční slovenský recept na toto vynikající vánoční cukroví je jednoduchý a pokud chcete, můžete si ho i delikátně vylepšit. Tatranské hvězdičky pečeme minimálně dva týdny před Vánocemi, aby se stihly dostatečně rozležet.

Co je potřeba

Na těsto:
150 g hladké mouky
150 g moučkového cukru
150 g másla
150 g jemně mletých oříšků
2 žloutky
2 lžíce zakysané smetany

Na dozdobení:
moučkový cukr
marmeládu

1

Do mísy prosejeme mouku, přidáme pokrájené máslo, moučkový cukr a všechny ostatní ingredience. Nejdříve vše spojíme vařečkou a pak těsto vyklopíme na pomoučený vál a ručně propracujeme.

2

Z těsta vyválíme plát silný asi 5 mm a vykrajujeme hvězdičky. Ty klademe na plech vyložený pečicím papírem nebo alobal. Pečeme v troubě rozpálené na 180 °C, dokud nezačne povrch hvězdiček lehce hnědnout. Trvá to 10 až 15 minut.

3

Hvězdičky necháme vychladnout a poté spojíme každé dvě hvězdičky marmeládou. Vybírejte marmeládu s jemnější chutí, mně se osvědčila malinová nebo jahodová. Nakonec tatranské hvězdičky pocukrujeme moučkovým cukrem a uložíme do krabice.

Výraznější chuti docílíme, pokud smetanu v těstě nahradíme koňakem.

 
Autor: notburga
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak udělat vánoční štolu | recept
Jak udělat vánoční štolu | recept. Vánoční štola je královna vánočního pečiva. Její původ leží v Německu, zaznamenána je již ve 14. století.…
Jak upéct ořechové rohlíčky | recept
Ořechové rohlíčky | recept. Vánoční cukroví – ořechové rohlíčky by nemělo chybět na žádném svátečním stole. Těsto na ořechové rohlíčky je navíc univer…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.