Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct velikonoční mazanec | recept

04. Duben 2012

Nejlepší velikonoční mazanec? A co vyzkoušet tento recept? Mazanec je typický velikonoční výrobek z kynutého těsta. Pochází z konce 15. a začátku 16. století. Mazanec byl vítanou velikonoční pochoutkou pro naše předky. Postili se před Velikonocemi nejen od masa, ale také od mléka a vajec. A tyto ingredience mazanec právě obsahuje. Podle receptu si upečeme domácí mazanec - mazancový věnec.

Co je potřeba

máslo 200g
citrónová kůra 1 lžička
cukr 200g
žloutek 4 ks
polohrubá mouka 1kg
sůl 5g
vanilinový cukr 1ks
droždí 60g
rum 2 lžíce
rozinky 100g
mandle 50g
mléko 400ml

Tipy

Mazanec pečeme 10 minut na 180 °C, potom snížíme teplotu na 150 °C a dopékáme ještě asi 30 minut.

Autor: chorche
Hodnocení

Diskuze k videu

Další zajímavé články

Obrázek není k dispozici
Jak upéct velikonoční mazanec
Dozlatova vypečený, posypaný mandlemi a uvnitř báječně žluťoučký. Přesně tak by měl vypadat správně upečený mazanec. Základem je dobrý recept a správn…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.